Posetioci koncerta, na kojem su prethodno nastupili reperi iz Memfisa, panično su počeli da beže u nepotkrepljenom strahu od pucnjave iz vatrenog oružja.

Masa se sjurila ka izlazima sa koncertnog prostora oko 11 uveče po lokalnom vremenu, rekao je danas novinarima šef policije Dejvid Smit (David M. Smith).

“Nemamo nikakav dokaz da je bilo pucnjave, da je iko pogođen mecima ili da je izboden na mestu dešavanja”, izjavio je Smit.

Policija se probila u koncertni prostor i tamo našla tri veoma teško povređene žene. Jedna, stara 33 godine, preminula je u bolnici, a dve su i danas u kritičnom stanju.

Povređeno je još sedmoro ljudi, koji su takođe hospitalizovani, ali njihove povrede nisu opasne po život.

Premda nema dokaza da je bilo pucanja iz vatrenog oružja, policija istražuje nekoliko mogućih uzroka panike uključujući “veličinu mase, ispaljene hice, upotrebu biber spreja i drugih faktora”.

Gradonačelnik Ročestera Malik Evans nazvao je smrtonosni metež “potpuno neprihvatljivim” i obećao detaljnu istragu u pogledu toga da li su organizatori koncerta primenili adekvatne bezbednosne mere s obzirom da se radilo o veoma masovnom skupu.

Panično guranje i metež na koncertima dešavaju se s vremena na vreme u celom svetu. Posednji koji je imao smrtonosne posledice bio je na koncertu repera Trevisa Skota (Travis Scott) 2021. godine, i tada je 10 ljudi stradalo.