Eksplozija se dogodila u jutarnjim satima u delu Kabula koji je nastanjen pretežno šitskom manjinom, saopštio je kabulski šef policije Kalid Zadran.

Današnji napad bombaša samoubice poslednji je u nizu oružanih terorističkih napada koji se učestalo dogadjaju otkada su Talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.
Očevici: Većina žrtava u bombaškom napadu u Kabulu su devojčice

Većina žrtava samoubilačkog napada u Kabulu su devojčice, javila je agencija Frans pres pozivajući se na izjave očevidaca.
“Bilo nas je oko 600 učenika, ali većina žrtava su devojčice”, rekao je jedan od učenika koji je primljen zbog povreda u bolnicu.

Najmanje 19 ljudi je danas poginulo i 27 je ranjeno u napadu bombaša samoubice.

Napad je bio u obrazovnom centru u šiitskoj četvrti Dašt-i-Barča, gde se učenici pripremaju za prijemne ispite za univerzitet.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Broj napada u Avganistanu je opao otkad su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021, ali se bezbednosna situacija pogoršava poslednjih meseci.

Obrazovanje je osetljivo pitanje u Avganistanu, jer su talibani protiv toga da devojčice pohađaju srednje škole. Grupa Islamska država se takođe protivi obrazovanju žena i devojčica.