Najnoviji napad dogodio se na dve odvojene lokacije u mestu Half Mun Bej, oko 50 kilometara južno od San Franciska, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prema lokalnim medijima radi se o dva poljoprivredna dobra.

Napadač je identifikovan kao Džao Čunli, lokalni stanovnik azijskog porekla.

Novi napad dogodio dva dana posle ubistva 11 ljudi u plesnoj dvorani u Monterej Parku, gde većinski živi azijska manjina, za vreme proslave Lunarne nove godine.

Osumnjičenog za najnoviji napad snimile su kamere novinara kako se predaje kancelariji šerifa Okruga San Mateo oko dva sata posle napada.

Prve četiri žrtve pronadjene su na farmi pečuraka oko 14.22 po lokalnom vremenu (2.22 po srednjoevropskom vremenu), dok je ostalih troje pronadjeno u obližnjoj kompaniji za kamione.

Istražitelji još nisu dali motiv za ovaj napad.

Šerif Okruga San Mateo Kristina Korpus rekla je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni uhapšen pošto se sam dovezao do lokalne policijske stanice tokom popodneva.

Pronadjen je sa poluautomatskiim pištoljem koji je možda upotrebljen u napadu i “saradjuje” sa policijom, rekla je ona.

Ona je dodala da je osma osoba prebačena u bolnicu i da je u kritičnom stanju.

“Ova vrsta oružanog napada je zastrašujuća. To je tragedija, kakva se dešava suviše često, ali danas se to desilo kod kuće u Okrugu San Mateo”, rekla je ona.

Potvrdila je da su medju očevicima i deca koja su tek vratila iz škole i koja su živela na tom ruralnom imanju.

“Ne može se izreći koliko je strašno da su deca ovo gledala”, rekla je ona.

Žrtve su kineski poljoprivredni radnici, prema lokalnoj zvaničnici čije reči je prenela televizija En-Bi-Si (NBC).

Guverner Kalifornije Gavin Njusam napisao je preko Tvitera da je bio u bolnici da razgovara sa žrtvama napada u plesnoj dvorani kada su ga pozvali da ga izveste o novom oružanom napadu, prenosi Frans pres.

“Ovog puta u Half Mun Beju. Tragedija na tragediju”, napisao je on u Tviter poruci.

Obavešten je i predsednik SAD Džozef Bajden, rekla je njegova portparolka koja je dodala da je on zatražio od saveznih bezbednosnih snaga da pruže svu moguću pomoć lokalnim vlastima.