Infektolog Dragan Delić ocenio je da za mali procenat vakcinisane dece na teritoriji cele države nisu krive samo društvene mreže, već i lekari.

“Plaćamo cenu defanzivnog stava lekara. Oni ne odvajaju vreme za edukaciju stanovništva, a ako lekari ne edukuju gradjane, onda se oni edukuju sami, od usta do usta, ili po društvenim mrežama, koje su pune naučno neutemeljenih, neproverenih i opasnih stavova”, rekao je Delić za Večernje novosti.

Dodao je da krivicu snose i oni lekari kojima to nije uža specijalnost, a “sebi su dozvolili da komentarišu navodnu opasnost od vakcinacije”, ističući da je autizam odbačen kao komplikacija koju mogu da izazovu vakcine.

Kako je naveo, nizak obuhvat vakcinacije otvara prostor za virus, dodajući da je poslednja epidemija morbila, koja je bila pre korona virusa, odnela 15 života.

Najdrastičniji primeri po malom obuhvatu MMR vakcinacijom, pored Novog Pazara, su i Novi Sad sa jedva 24,4 odsto imunizovanih, Vladičin Han sa 33,8 i Surdulica 42,7, dok je u još osam opština obuhvat ispod 60 odsto.