Novinari Frans presa javili su na licu mesta da je okupljanje počelo oko 19.00 i da je sada atmosfera mirna za razliku od prethodne večeri kada je bilo sukoba demonstranata i policije.

Ranije tokom dana oko 200 mladih bilo je okupljeno ispred policijske stanice u jednoj pariskoj četvrti. Studenti su se okupili i ispred čuvene Sorbone.

Na oko 15 univerzitetskih lokacija širom Francuske bilo je okupljanja studenata, a protesti su bili i u nekoliko pariskih srednjih škola.

Francuzi su nezadovoljni reformom penzija, a njihovo nezadovoljstvo je pojačano od četvrtka kada je premijerka Francuske Elizabet Born (Elisabeth Borne) izjavila je da će vlada na osnovu člana Ustava koji to omogućava, zaobići glasanje u parlamentu o zakonu o reformi penzija i sama doneti tu odluku.

Za vikend su najavljeni protesti na poziv sindikata. Protesti i štrajkovi u Francuskoj počeli su u januaru kada je počela da se pominje reforma penzija i njeno usvajanje.

Francuzi su nezavodoljni jer ta reforma predviđa između ostalog pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *