Nove olakšice za nosioce statusa AEO podrazumevaju da će za njih biti omogućena upotreba zajedničkog obezbedjenja sa smanjenim iznosom, data prednost u slučaju podnošenja zahteva za bilo koje drugo odobrenje, a predvidjena je i upotreba posebnih saobraćajnih traka tamo gde za to postoje infrastrukturne mogućnosti.

“Nove pogodnosti omogućiće ovlašćenim AEO privrednim subjektima jednostavnije procedure, manje papirologije, kontrola, birokratije i čekanja, niže troškove, a veću sigurnost i predvidivost u poslovanju”, rekao je predsednik PKS Marko Čadež na otvaranju skupa.

Istakao je da će danas 11 novih privrednih subjekata dobiti sertifikate, čime će broj kompanija sa statusom AEO privrednog subjekta dostići 47.

“Ovo su sve uspešne kompanije koje ostvaruju 4,3 milijarde evra prihoda i zapošljavaju više od 35.000 ljudi. Posluju, kako u oblastima trasporta i logistike, energetike, tako i u proizvodnim delatnostima, od prehrambene industrije do farmacije”, rekao je čadež.

On je najavio i unapredjenje infrastrukture na graničnim prelazima kako bi se smanjilo čekanje i ubrzao promet.

Direktor Uprave carina Branko Radujko rekao je da su kompanije koje su stekle status AEO u spoljnotrgovniskom poslovanju, koji je poznat kao status ovlašćenog privrednog društva,”ispunile veoma zahtevne, transparentne i medjunardno priznate preduslove”.

“Procenjujem da će već u sledećoj godini, učešće ovih kompanija u ukupno podnetim izvoznim i uvoznim deklaracijama u našoj zemlji preći 50 odsto. To jasno govori o koliko ozbiljnim i kvalitetnim kompanijama se radi”, rekao je Radujko.

Pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Nataša Mirković rekla je da su prioritetni zadaci Uprave carina Srbije efikasni i transparentni carinski postupci, što podrazumeva osluškivanje potreba privrede i da na tome Uprava carina intenzivno radi.

“Nemamo nameru da okrećemo glavu od eventualnih poteškoća sa kojima se nosioci AEO odobrenja suočavaju, pogotovu što podaci govore da upravo te kompanije prednjače u ukupnom broju podnetih carinskih deklaracija sa preko 44 odsto. Verujemo da su napori koje ulažemo u modernizaciju i digitalizaciju poslovanja prepoznati i da se krupnim koracima približavamo efikasnosti koju od nas očekuje poslovna zajednica”, rekla je Mirković.

Skupu u PKS prisustvovali su i predstavnici više od 50 kompanija koji su izneli svoja očekivanja u pogledu dodatnog unapredjenja AEO statusa.