Izložbu je otvorio Milan Radovanović, nekadašnji predsednik Saveza filatelista Srbije, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu.

Izložba predstavlja dopisne karte – pisma, dopisnice, razglednice, i knjige u kojima Radovanović dokumentuje vrednost pošte, ne samo kao sredstva komunikacije u smislu događanja na frontu, već i pošte kao lične vesti, navodi se u saopštenju.

“U prilog tome govore i podaci iz knjige iz kojih saznajemo da je kroz Solun prošlo više od 23 miliona poštanskih pošiljki – ka i iz Soluna, što je zaista impozantno. Pošta je u ratnim razaranjima i golgoti za naše vojnike i one koji su ih čekali kod kuće, značila – vest, često jedinu. Pošta–vest je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočaranja”, izjavio je Radovanović, koji je na temu Кraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu objavio više od 100 radova u zemlji i inostranstvu.

Rukovodilac Sektora za poslove PTT muzeja u Pošti Srbije Marko Jelić je rekao da mu je drago što će javnost biti u prilici da uživa u delu srpske baštine koji pored filatelističke vrednosti ima mnogostruki istorijski značaj.

Izložba je otvorena do 14. marta.