“U Areni su se nekada odvijale borbe gladijatora, a u narednih pet dana, u Puli će se odvijati ogledi naših ‘Parkinson gladijatora’. Igrati ping-pong za mene znači slobodu – slobodu od prošlosti, budućnosti, ali i svojevrsnu slobodu od dijagnoze. U Puli ćemo igrati u ime 10 miliona ljudi širom sveta kojima je dijagnostikovan Parkinson”, rekao je hrvatsko-američki muzičar i pokretač ovakvog tipa terapije Nenad Bah.

Bah, koji je rodjen u Hrvatskoj, a godinama živi u SAD, prvi put u istoriji svetskih prvenstava nastupiće pod dve zastave – hrvatskom i američkom, navodi se u saopštenju organizatora.

U sklopu Svetskog prvenstva Pulu će posetiti 164 igrača iz 20 država i više od 500 članova podrške.

Pula je treći grad domaćin, posle Njujorka i Berlina.

Takmičenje će se održati pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora.
Organizacija “Ping Pong Parkinson” osnovana je 2017. u Njujorku s ciljem promovisanja stonog tenisa kao oblika fizikalne terapije. Kako bi olakšali podizanje svesti o pozitivnim zdravstvenim prednostima igranja ping-ponga i pružili umrežavanje i razmenu iskustva na svetskom nivou, čelnici organizacije počeli su pokretati svetska takmičenja za osobe s ovom dijagnozom.