Zgrada se srušila uz bučnu eksploziju noćas oko 40 minuta posle ponoći, posle čega je izbio požar u ruševinama što ometa spasvanje.

Četiri osobe se “sigurno” nalaze pod ruševinama, a moglo bi da bude njih oko deset, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Drmanen, koji je došao na mesto nesreće da podrži građane i spasioce.

Šef policije te oblasti Kristof Mirman rekao je da postoje jake sumnje da je rušenje zgrade izazvala eksplozija, ali da za sada treba biti vrlo oprezan oko utvrđivanja uzroka nesreće, dodajući da bi gas mogao biti druga mogućnost.

“Treba se pripremiti da će biti žrtava u ovoj strašnoj drami”, upozorio je gradonačelnik Marseja Benoa Pajan. I u susednim zgradama povređeno je pet osoba.

Uprkos teškoćama, spasavanje je nastavljeno. Ceo sektor oko zgrade je zatvoren, kao i više ulica. U spasavanju učestvuje više od 100 vatrogasaca, policajaca, pripadnika javne bezbednosti, prenosi Frans pres.

“Imamo stotinak ljudi na terenu, prioritet je naravno ugasiti požar i ukloniti ruševine da bi našli ljude koji su možda zarobljeni pod njima”, rekao je predstavnik vatrogasaca.

Druge zgrade u ulici evakuisane su iz predostrožnosti u noći pred Uskrs, a stanari su smešteni u jednu školu, preneo je šef policije.

U novembru 2018. godine osam osoba je stradalo kada su se dve zgrade srušile u drugom kvartu Marseja. Te zgrade su bile u vrlo lošem stanju.

Međutim, gradonačelnik i šef policije izgleda odbacuju loše stanje zgrade kao uzrok, pošto se nalazi u kvartu poznatom po restoranima, barovima i bogatom noćnom životu.