Ruske snage ispalile su sedam krstarećih raketa „Kalibr“ na oblast Odese. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da napadi na selo Bilenke imaju legitiman vojni cilj i da su „uništena skladišta municije za oružje koje su isporučile SAD i evropske zemlje“.
Predsednik regionalne vlade Odese Sergej Bračuk osporio je tvrdnje Moskve i saopštio da je šest osoba ranjeno.

„Ovi udari na mirne ljude imaju jedan cilj da zastraše stanovništvo i vlast i drže ih u stalnoj napetosti“, rekao je Bračuk.

Ruska vojska je poslednjih nedelja gadjala Odesu i delove južne Ukrajine gde su njene trupe zauzele gradove ranije s objašnjenjem da Ukrajina planira kontranapade kako bi ponovo zauzela područja koja je okupirala Rusija.

U medjuvremenu, ukrajinske snage na terenu u istočnoj Ukrajini bore se da zadrže teritorije pod svojom kontrolom.

Portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandar Štupun rekao je da i dalje postoji „visok nivo opasnosti od raketnih udara širom teritorije Ukrajine“.

U istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck, u kojoj je prekinuto snabdevanje gasom a delimično vodom i strujom, poginula je jedna osoba, a dve su ranjene.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko izjavio je da se „infrastruktura gradova metodično uništava raketnim udarima i da najviše pati civilno stanovništvo kome je uskraćeno zadovoljavanje osnovnih potreba“.

On je rekao da su izvršena četiri ruska udara na grad Kramatorsk i pozvao civile da se evakuišu.

Do raketnih udara je došlo nakon što je britanska vojska danas saopštila da veruje da se Rusija suočava sa „sve akutnijim“ problemima u održavanju snage svojih trupa u svom teškom ratu.

Britansko ministarstvo odbrane je jutros procenilo da se Rusija „bori da održi efikasnu ofanzivnu borbenu moć od početka invazije, a ovaj problem verovatno postaje sve akutniji“ kako Moskva nastoji da osvoji Donbas.

„Dok Rusija još uvek može da ostvari dalje teritorijalne dobiti, njihov operativni tempo i brzina napredovanja će verovatno biti veoma spori bez značajne operativne pauze za reorganizaciju i remont“, navodi se u saopštenju.