Stručnjaci navode da je taj bilans bez presedana povezan sa pandemijom korona virusa i cirkulisanjem opasnijih narkotika.

Broj smrtnih ishoda od predoziranja narkoticima raste u SAD duže od dve decenije, a povećanje je naročito bilo naglo u protekle dve godine.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenio je da je 100.300 Amerikanaca umrlo od predoziranja od maja 2020. do aprila ove godine, što je povećanje od gotovo 30 odsto.

To nije zvanična cifra, s obzirom da istraga smrtnih slučajeva povezanih za upotrebom droge može da potraje više meseci.

Stručnjaci veruju da su glavni razlozi skoka broja smrtnih ishoda sve veća količina smrtonosnog fentanila u dostupnim narkoticima i pandemija korona virusa, zbog koje su mnogi zavisnici izolovani i nemaju mogućnost advekatnog lečenja ili podrške.

Novi podaci znače da je smrtnost od predoziranja drogom u SAD sada veća nego od saobraćajnih nesreća, oružanih incidenata, čak i od gripa i upale pluća. Ukupan bilans je blizu broju žrtava dijabetesa, koji je sedmi po redu uzrok smrtnih slučajeva u SAD.

Podaci pokazuju i da su mnogi smrtni slučajevi povezani sa fentanilom, smrtonosnim opijatom koji je pre pet godina nadmašio heroin po broju smrtnih ishoda. Dileri mešaju fentanil sa drugim drogama, što je jedan od razloga povećanja broja smrtnih ishoda usled upotrebe metamfetamina i kokaina.