Tema ovogodišnjeg dvodnevnog foruma, koji će biti završen danas, je “Nauka napred: Stvaranje svetle budućnosti”, navodi Kineska medijska grupa (CMG).

Na Forumu, koji ove godine organizuju Svetska asocijacija laureata (WLA), Kineska asocijacija za nauku i tehnologiju (CAST) i CMG, učestvuje više od 60 naučnika iz 20 zemalja i regiona, navodi se.

Svetski forum laureata je osnovan 2018. godine, radi unapređenja nauke, jačanja međunarodne saradnje i podrške naučnicima mlade generacije.

Organizatori Foruma navode da je ta platforma u proteklih nekoliko godina postala važan način za povezivanje vrhunskih svetskih naučnika i za dijalog u globalnim naučnim krugovima.

Novoimenovani sekretar šangajskog Komiteta Komunističke partije Kine Čen Đining rekao je na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja Foruma da će Šangaj “izgraditi visokokvalitetnu kreativnu platformu i pružiti usluge naučnicima iz celog sveta.

Direktor CMG Šen Haisijung ukazao je na činjenicu da se na Forumu okupljaju vrhunski naučnici.

Predsednik WLA Roger Kornberg, dobitnik Nobelove nagrade 2006. godine, naveo je da se svet brzo menja i da nauka može pomoći u rešavanju izazova u budućnosti.

Na ceremoniji otvaranja, nemački biohemičar Dirk Gorlič dobio je nagradu WLA za medicinu, a Mičel I. Jordan nagradu iz računarskih nauka i matematike. Svaka nagrada iznosi 10 miliona juana (oko 1,39 miliona američkih dolara).

Nagrada WLA je međunarodna nagrada za nauku koja je utemeljena u Šangaju 2021. godine.