Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da se predlogom izmena zakona o lokalnim izborima predviđa da se odluka o raspisivanju izbora može doneti 150 do 45 dana pre isteka mandata lokalne vlasti, i da od dana raspisivanja ne može proći manje od 30 više od 60 dana do izbora.

Dodaje se, rekao je i novi član zakona da se koordinisano bira vlast u gradu i gradskim opštinama tamo gde ih ima, kao i da će zakon stupiti na snagu narednog dana od usvajanja.

“Sve ovo je posledica razgovora u prethodnim nedeljama i predstavnika poslaničkih grupa i nevladinog sektora, zahtev je bio da izbori budu u isto vreme, i ćitaćemo steno beleške i čućete i ko i kako je to predlagao”,rekao je Jovanov.

On je objasnio da je vlast rešila da izađe u susret zahtevima jer Srbija trpi pritiske i oko Kosova i Republike Srpske kao i oko rezolucije o Srebrenici, te su želeli da smire bar unutrašnje tenzije.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pitao je na početku sednice predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić gde su potpisi 38.000 građana o zahtevu da se raspravlja o zabrani iskopavanja litijuma i bora i ko je pozvao američkog ambasadora Kristofera Hila na sastanak sa opozicijom.

“Otkud on na razgovorima o izborima? Nije on tu jer je mnogo zainteresovan za izbore, već da obezbedi da njegove kompanije, Behtel ili onaj Kušner dobijaju poslove bez tendera, da grade na mestu generalštaba”, rekao je Jovanović, koji do kraja svojih 20 minuta kao šefa poslaničke grupe nije govorio o dnevnom redu.

Brnabić je odgovorila da su pored Hila, na sastanku opozicije bili i drugi ambasadori, Emanuel Žofre i Jan Bratu.

“Oni su bili tu u cilju transparentnosti da vam olakšam, znam da trčite posle razgovora tamo u ambasade, pa da vam olakšamo da čuju sami”, rekla je Brnabić.

Narodni poslanik Vladimir Orlić (SNS) rekao je da Jovanović Ćuta o inicijativi treba da pita Savu Manojlovića jer on treba da zna gde su potpisi, ali i da stalno menja mesto gde kaže da se nalaze.

Orlić je naveo da je Jovanović Ćuta često dolazio kod njega u kabinet dok je bio predsednik skupštine i da ga je uvek pitao da li “tamo negde vidi te potpise”.

U ime predlagača Milenko Jovanov je rekao da je Aleksandar Jovanović Ćuta potpisao predlog zakona koji je na dnevnom redu, a da njegovo današnje izlaganje verovatno služi za neki “obračun” unutar opozicije.

Rasprava u Skupštini Srbije protiče u prepucavanju vlasti i opozicije o međusobnim razlikama, optužbema, prethodnim i budućim izborima, a da u prva dva sata gotovo da nije bilo reči o Zakonu o lokalnim izborima koji je na dnavnom redu.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović najavio je borbu opozicije na lokalnim izborima, iako su svesni da su uslovi za izbore i dalje neravnopravni.

Lazović je rekao da se vlast danas pravi da je ovo obična izmena zakona, da je tvrdila da su decembarski izbori protekli u najboljem redu i da ništa ne bi ni menjali “da se nisu preigrali”.

“Vi ste sve probali da u decembru napravite vlast. I pritiske i kupovinu glasova i medije i doveli ljude iz drugih gradova i država i niste uspeli da napravite vlast. Dakle Beograd je pokazao da ne želi SNS vlast”, rekao je Lazović.

On je ponovio da se vlast vara ako misli da će im opozicija bez borbe prepustiti jedan grad ili mesnu zajednicu.

“Borićemo se svuda protiv vas kao što smo se borili da ne stavite reke u cevi i da ne isečete sve šume”, rekao je poslanik ZLF.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je vlast uhvaćena u krađi izbora, da se vlast igra budućnošću Srbije, da je Srbija u najvećoj krizi od 1914. zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, da je vlast u sprezi sa kriminalom.

Na upozorenje predsednice skupštine Ane Brnabić da širi govor mržnje, poslanik DS-a je rekao da on, naprotiv Vučića baš voli.

“Ja baš volim Aleksandra Vučića, ja volim da on odgovara, da bude procesuiran, ja ovo radim iz čiste ljubavi…”, rekao je Milivojević i poručio da će vlast odgovarati “ne samo za krađu izbora, nego i za Krušik i Olivera, i Staniku i Cvijana”.

Lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš rekao je da danas zaseda skupština jer su izbori u decembru pokradeni.

“Izgubljeno je dragoceno vreme. Niste bili spremni na popravljanje uslova kako bi to uradili elegantnije i brže i na zadovoljstvo i nas i građana. A niste zato što na vlasti možete da ostanete samo u nefer izborima i krađi izbora”, rekao je Ponoš.

On je dodao da danas Skupština zaseda zato što je Srbija u dubokoj političkoj krizi, a da je današnja rasprava “neće izvući iz tog stanja”.

Poslanik SNS-a Milenko Jovanov rekao je da se u Demokratskoj stranci ponovo spremaju unutarstranački izbori, da se kao kandidati pojavljuju “neki Bane Kuzmanović u bivši poslanik Miodrag Gavrilović” i da zato svi puštaju poslanika Milivojevića da kako se izrazio “lupeta” jer od njega može zavisiti ko će u DS da nadjača.

Jovanov je čitao stenografske beleške sa sastanaka vlasti i opozicije i naveo da je upravo Ponoš rekao da je treća tačka – o spajanju izbora, jedna od najvažnijih da se spreče malverzacije.

“Mi smo prihvatili njihovo, a oni se predomislili. Mi prisustvujemo završnici jednog procesa, gde ljudi koji su predlagali 2. jun sada to odbijaju”, rekao je Jovanov, na šta mu je Ponoš replicirao da se razgovaralo o uslovima, a da je “datum bio samo okvir”.