Više od 300 turista iz Češke, Slovačke i Mađarske stiglo je danas vozom u Split što je najveći dosadašnji grupni dolazak ove godine.
To se može smatrati i zvaničnim početkom turističke sezone, navela agencija HINA.
Voz s turistima je u petak krenuo iz Praga, a tamošnja hrvatska ambasadorka, Mirjana Pancirov, rekla je na dočeku u Splitu da je poslednji noćni voz iz Praga ka Hrvatskoj bio još pre skoro devet decenija, daleke 1936.
Turiste je na stanici u Splitu dočekala i predstavnica Ministarstva turizma i sporta, Monika Udovičić, rekavši da je sve spremno za turističku sezonu u sklopu projekta “Safe stay in  Croatia” (Siguran boravak u Hrvatskoj), satsavljenog na osnovu epidemioloških mera.
U projektu “Safe stay in Croatia” propisani su protokoli za siguran boravak u 25 kategorija – od  hotela, kampova, privatnoga smeštaja do javnog prevoza, avioprevoza, luka, autobuskih prevoznika i rent-a-kar agencija, kao i turističkih agencija, vodiča, muzeja i nacionalnih parkova.
“Nastojali smo pokriti apsolutno sve s čime se prosečni turista susreće u Hrvatskoj”, rekla je Udovičić dodavši da više od 15.000 pružalaca usluga koji nose oznaku “Safe stay in Croatia” poštuje protokole u poslovanju.
Napomenula je da u Hrvatskoj ima više od 300 punktova za testiranje gostiju na korona virus, kao i da je u nekim županijama vakcinisano i više od 50 posto turističkih radnika.
Predsednik Uprave Hrvatskih železnica (HŽ) Putnički prevoz, Željko Ukić, naveo je da je predviđeno da ove sezone iz Praga dođe u Split 176 vozova, te se očekuje više od 100.000 putnika, dok je već rezervisano više od 35.000 putničkih karata.
Ukić je najavio da će HŽ Putnički prevoz u iduće dve i po godine kupiti 33 nova električna voza, a predviđeni su i najsavremmeniji “baterijski vozovi”, sa “zelenom tehnologijom”, te se više i ne razmišlja o dizel vozovima i dizel lokomotivama.