Na konferenciji u okviru inicijative “Šta je važno za srce snažno?”, Simić je istakao da je visok krvni pritisak (hipertenzija) jedan od najčešćih uzroka kardiovaskularnih bolesti i da je broj obolelih u stalnom porastu.

“Problem je kada pacijentima kažemo da lekove moraju piti do kraja života, pa oko 50 odsto pacijenata s visokim krvnim pritiskom, a posle godinu dana uzimanja terapije prestaje da je koristi”, kazao je Simić.

Istakao je značaj redovnog uzimanja terapije i naveo da su u Srbiji za lečenje povišenog krvnog pritiska i masnoće u krivi dostupne kombinacije dva ili tri leka u jednoj tableti čime se postižu bolji efekti.

“U Srbiji više od 800.000 ljudi zna da ima dijabetes, sve je više mladih sa dijabetesom tipa dva čemu u najvećoj meri doprinose nezdrava hrana i loše životne navike”, istakla je endokrinološkinja Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije Katarina Lalić.

Lalić je apelovala da lekari ukazuju na značaj prevencije, odnosno promena stila života i redovne kontrole nivoa šećera u krvi, kao najvažnijeg naćina borbe protiv dijabetesa tipa dva.

Na konferenciji je istaknuto da neadekvatna kontrola povišenog krvnog pritiska, visokih nivoa masnoća i šećera u krvi mogu povećati rizik od razvoja koronarne bolesti.

“Angiozni bol je često jedan od simptoma koronarne bolesti srca. Angina nije samo bol u središnjem delu grudi – kako misli većina ljudi, već ima svoja višestruka lica, a niska svest o prepoznavanju simptoma angine doprinosi kardiovaskularnim komplikacijama”, kazala je kardiloškinja Univerzitetskog Kliničkog centra Niš Svetlana Apostolović.

Apostolović je navela da su simptomi angine, pored “stezanja” u grudima, bol u podlakticama, otežano disanje i netolerisanje napora.

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović istakao je da su redovni pregledi i otvorena komunikacija lekara i pacijenata izuzetno važni kako u prevenciji, tako i u kontroli bolesti.

“Redovno uzimanje propisane terapije je ključno za dobru kontrolu bolesti i poboljšanja kvaliteta života”, kazao je Pilipović.