Menadžerka za regulatornu reformu Nacionalne alijanse za lokalni regionalni razvoj Irena Đorđević rekla je da je za ovako snažan rast, između ostalog, zaslužna reforma paušalnog oporezivanja koja je 2020. posle više decenija uvela jasne kriterijume za utvrđivanje poreza i donela predvidljivije uslove poslovanja za najmanje biznise.

“Olakšana je sama procedura proračuna koliko ćete plaćati porez. Napravljen je kalkulator paušalnog oporezivanja gde unosom šifre delatnosti, godišta i lokacije na kojoj ćete obavljati poslovanje možete unapred za tri godine da vidite koliko ćete plaćati poreza i doprinosa”, rekla je Đorđević.

Veća predvidljivost poslovanja olakšala je pokretanje preduzetničkog biznisa i mnogim strancima koji su došli u Srbiju.

“Neminovno je da imamo sve veći broj otvorenih preduzetničkih radnji stranih državljana. Sa početkom rata u Ukrajini sve je veći broj i Ukrajinaca i Rusa koji su došli i otvorili svoje preduzetničke radnje. Procedura je podjednako jednostavna i za njih”, istakla je Đorđević.

I pored rasta broja onih koji bi hteli da pokrenu sopstveni biznis, struktura preduzetništva se u Srbiji nije mnogo menjala poslednjih godina.

“Na prvom mestu i po broju otvorenih i po broju zatvorenih je pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno različiti restorani i kafići. Tu su još konsultantske aktivnosti. I IT, dakle računarsko programiranje”, dodala je.

Iako kriza nije usporila pozitivan trend, mere podrške su i dalje potrebne.
Zato Nacionalna alijansa za lokalni regionalni razvoj državi predlaže da se i naredne godine produži važenje odredbe u Uredbi o paušalnom oporezivanju, koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10 odsto godišnje, izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, objedini uplatu poreza i doprinosa za preduzetnike sa četiri na jedan račun, kao i da se što pre poboljša poreski tretman frilensera.
Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).