Prema dopisnicima agencije Frans pres kuće su se tresle u brojnim četvrtima u glavnom gradu Kartumu tokom jučerašnjih sukoba, a eksplozije su se čule rano jutros.

“Ukupan broj mrtvih među civilima dostigao je 56 osoba” saopštio je Centralni komintet sudanskih lekara, nezavisna i prodemokratska organizacija, a naveo je takođe da ima “desetine mrtvih” među bezbednosnim snagama koji nisu uračunati u broj sa civilnim žrtvama.

Komitet je naveo da je prebrojano oko 600 ranjenih, uglavnom među bezbednosnim snagama i da brojni nastradali nisu mogli da budu prebačeni do bolnica zbog borbi.

U izveštaju koji je ranije izdala druga organizacija Sindikat lekara, kaže se da je 27 ljudi ubijeno, od kojih dvoje na aerodromu u glavnom gradu Kartumu, i 170 ranjeno.

Snage za brzu podršku (RSF), hiljade bivših pripadnika milicija iz rata u Darfuru, proglasile su da kontrolišu predsedničku rezidenciju, aerodrom u Kartumu i druge ključne infrastrukturne objekte.

Vojska je demantovala da je zauzet aerodrom, ali priznaje da su RSF zapalili civilne avione među kojima i jednu letelicu Saudi erlajnsa (Saudi Airlines) što je kompanija potvrdila.

U saopštenju objavljenom sinoć sudanska vojska pozvala je građane da ostanu kod kuće dok nastavlja vazdušne udare na baze paravojnih snaga.

Tokom celog dana juče izdavani su brojni pozivi na prekid vatre iz UN, Vašingtona, Moskve, Pariza, Rima, Rijada, Afričke Unije, Arapske lige, Evropske unije, čak i od bivšeg civilnog premijera Abdalaha Hamdoka, ali uzalud.

Arapska liga najavila je hitan sastanak danas o Sudanu na zahtev Kaira gde joj je sedište i Rijada, dva velika saveznika sudanske vojske koja se bori sa paravojnim snagama rešenim da je zbace sa vlasti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je vođe dve zaraćene strane – šefa vojske Abdela Fataha al Burhana i šefa paravojske Mohameda Hamdana Dagla zvanog Hemedti, a i egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija da odmah “traže prekid nasilja”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je na nastavak pregovora u tviter poruci danas navodeći da sukobi sudanske vojske i RFS prete bezbednosti sudanskih civila.

Sukob je izbio pošto su tenzije između vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) eskalirale što je dovelo do odlaganja potpisivanja sporazuma za ponovno pokretanje demokratizacije Sudana.

Sporazum je trebalo da ponovo pokrene demokratsku tranziciju i vrati Sudan na status kvo pre puča u oktobru 2021. godine.

Paravojne snage neće da popuste, i rekle su da se neće zaustaviti pre nego što preuzmu kontrolu nad svim vojnim bazama, rekao je njihov komandant preko televizije Al Džazira.

Šef sudanske vojske general Burhan nije odgovorio od jutros, ali je u saopštenju naveo da je bio iznenađen u 9.00 ujutro napadom paravojnih snaga na njegov generalštab. Vojska čije su RSF bile najbolji saveznik sada ih zove milicijom koja dobija podršku iz inostranstva da sprovodi svoju “izdaju”.

Vojska je na svojoj Fejsbuk stranici izdala poternicu za šefom paravojnih snaga Hamedtijem.

Sa obe strane završeni su pregovori pod pokroviteljstvom diplomata, vojska je pokrenula svoje avione da kako kaže, udari i uništi baze RSF-a u Kartumu, a na pozive na vraćanje na pregovore odgovorila je da je to nemoguće pre nego što se paravojska ne rasformira.

Paravojne snage RSF pozivaju 45 miliona Sudanaca i vojnike da im se pridruže i okrenu protiv vojske.