U kritičnom stanju je 721 pvređena osoba.

Brojke nisu konačne jer se ruševine pretražuju.

Sinoćni potres magnitude 6,8 bio najjači je u Maroku za 120 godina.

Epicentar je bio kod planine Visoki Atlas gde su teško dostupna sela, a ne zna se kako je tamo jer u komunikacij prekinute.

Saučešće su do sada izjavile i ponudile pomoć vlasti Srbije, Turske, SAD, Kine, Indije, Velike Britanije, EU, Nemačke.

Međutim marokanska vlada još uvek nije zvanično tražila pomoć što je neophodan korak da bi pomoć bila poslata.

Marokanski kralj Muhamed VI naredio je vojsci da pošalje vazduhoplovne i kopnene snage, specijalizovane timove za potragu i spasavanje i hiruršku terensku bolnicu, navodi se u saopštenju vojske.

Podsetimo, ranije je marokansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je broj poginulih u razornom zemljotresu blizu Marakeša porastao na 820, a najmanje 672 osobe su ranjene.

U saopštenju se navodilo da je od toga 205 osoba teže povređeno. Spasioci su bili na terenu i već tada se očekivalo da će broj i nastradalih i povređenih rasti.

Ministar unutrašnjih poslova Abdeluafi Laftit rekao je na brifingu za novinare u Rabatu da se veruje se da su mnoge žrtve u udaljenim oblastima planine Atlas, gde je i bio epicentar potresa.

Dodao je da postoje podaci o porodicama zarobljenim ispod ruševina svojih domova, a na stanovnike je apelovao da daju krv za povređene, kao i da se ne vraćaju u svoje domove pa je zato većina ljudi noć provela na ulici.

Rekao je i da je velika i materijalna šteta.

Ranije je bilo saopšteno da je poginulo oko 630 ljudi.

Preliminarna procena Američkog geološkog zavoda je da je zemljotres koji se dogodio sinoć u 23.11 bio jačine 6,8 Rihtera, a Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine sedam stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste.

Zemljotresi jačine od šest do 6,9 Rihtera karakterišu se kao jaki, mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra, a u svetu ih se godišnje dogodi oko 120.

Džamija Kutubija iz 12. veka u Marakešu, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti, je oštećena.

Marokanci su takođe objavili video snimke na kojima se vide oštećeni delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u Marakešu, koji je pod zaštitom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da su njegove misli sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom i spasiocima koji su na terenu. “EU je spremna da pruži podršku Maroku u ovim teškim momentima”, napisao je na mreži Iks.

Da pruži pomoć spremna je i Velika Britanija, izjavio je šef diplomatije te zemlje Džejms Kleverli.

“Britanija će nastaviti da pomaže i svim Britancima u regionu”, napisao je na Iksu i dodao da će “prijateljima” iz Maroka pomoći na svaki mogući način.

Ranije su saučešće uputili indijski premijer Narendra Modi i nemački kancelar Olaf Šolc.