Drama u sinagogi u mestu Kolvil u Teksasu, mestu sa oko 23.000 stanovnika, koja je trajala deset sati duboko je pogodila jevrejsku zajednicu u SAD i izazvala zabrinutost izraelske vlade.

Tim za oslobadjanje talaca upao je u sinagogu noćas i osumnjičeni je mrtav, rekao je šef lokalne policije Majkle Miler na konferenciji za novinare.

Svi taoci, četiri odrasle osobe, oslobodjeni su i živi su i zdravi, ranije je objavio guverner Teksasa Greg Ebot.

Specijalni agent Ef-Bi-Aja (FBI), američke savezne policije u Dalasu rekao je da četiri taoca, medju kojima je bio i ugledni lokalni rabin nisu imali potrebe za medicinskim zbrinjavanjem i da će biti uskoro u svojim porodicama.

Prema novinarima prisutnim na mestu incidenta jaka eksplozija i pucnji odjeknuli su u sinagogi neposredno pre Ebotove objave.

FBI je otvorio istragu o otmičaru, koji je identifikovan mada mu ime nije objavljeno.

Nekoliko sati pre toga dok su se odvijali teški pregovori policije i otmičara, prvi talac bio je oslobodjen. Televizije su prenele da je osumnjičeni rekao da je postavio bombe na nepoznatim lokacijama.

Služba u sinagogi prenošena je uživo na Fejsbuk stranici kada se čuo glas čoveka koji ljutito govori o religiji. Moglo se čuti kako kaže da nešto nije dobro sa Amerikom, i da će umreti. On je više puta tražio od neidentifikovanog sagovornika da razgovara telefonom sa svojom sestrom.

Prema Ej-Bi-Si Njus, (ABC News) otmičar je tražio oslobadjanje Afije Sidiki, pakistanske naučnice koju je savezni sud u Njujorku 2010. osudio na 86 godina zatvora zbog toga što je pokušala da puca na američke vojnike dok je bila pritvorena u Avganistanu.

Afija Sidiki trenutno se nalazi u zatvorskoj bolnici u Fort Vortu, blizu Dalasa. Ekstremistički pokreti ranije su tražili njeno oslobadjanje.

Njena pravna zastupnica je medjutim rekla za televiziju Si-En-En da ona nije uopšte umešana u ovu krizu sa taocima. Ona je potvrdila da otimač nije brat Afije Sidiki, i da njena branjenica osudjuje te akcije.

Stručnjaci su naveli da upotrebe reči sestra bila figurativna i označavala sestru u islamskoj veri.

Dok je trajala talačka kriza policija Kolivila je evakuisala stanovnike iz okoline i tražila od ljudi da izbegavaju tu zonu.