Okupljeni su protest iskazivali zvižducima, a nosili su transparente “Stop korupciji”, zastave Srbije kao i natpise kojima se za to što de desilo tužiteljkama optužuje vlast.

Advokati Čedomir Kokanovic i Ivan Ninić su rekli novinarima da su se danas ponovo okupili jer tri osnovna zahteva učesnika protesta nisu ispunjena.

Prema rečima Kokanovića, osnovni zahtevi su vraćanje smenjenih tužiteljki Savović i Paunović na stara radna mesta u Višem javnom tužilaštvu, smena višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Kokanović je rekao i da od prethodnog protesta, niko od institucija nije odgovorio na njihove zahteve ali da su, kako je kazao, iz izjava i nekih od javnih ličnosti saznali da njihov zahtevi neće biti ispunjeni.

Kazao je i da okupljeni žele da izvrše pritisak na nadležne da reaguju, te je pozvao građane da se pridruže ovim ali i sličnim okupljanjima u drugim mestima Srbije.

“Samo pritiskom javnosti možemo dobiti borbu protiv korupcije, a nikakvo zvanično reagovanje iz vlade Srbije nismo dobili… Dobili smo neposredne izjave koje govore o ne prihvatanju naših zahteva”, rekao je on.

Ninić je oštro kritikovao Državno veće tužilaca (DVT) što nije reagovalo, te ocenio da je to loše za demokratiju i za borbu protiv korupcije.

Kazao je da institucije sistema apsolutno nisu ispunile svoje obaveze u tom slučaju i da, kako je naglasio, moraju pokrenuti svoje mehanizme i reagovati u skladu sa zakonom.

“To što se desilo tužiteljkama se ne može ignorisati i mislim da institucija postaje ulica”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sada je loptica u DVT koji su “navikli da ćute”.

Po planu protesta, posle kratkih obraćanja ispred vlade, okupljeni će otići do zgrade Republičkog javnog tužilaštva gde će, kako su najavili, posle takođe kratkih obraćanja, skup biti gotov.