Američka savezna porota jednoglasno je odlučila da okrug Los Andjelesa mora da isplati Vanesi Brajant odštetu od 16 miliona dolara jer su fotografije, koje su uglavnom delili zamenici šerifa i vatrogasci, narušile njenu privatnost i nanele joj emocionalnu bol.

Porota je većala četiri i po sata pre nego što je donela presudu, koju je Vanesa Brajant dočekala u suzama.

Posle presude Vanesa Brajant je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj je sa suprugom i ćerkom uz poruku: „Pravda za Kobija i Djidji“.

Vanesa Brajant je u suzama svedočila tokom sudjenja koje je trajalo 11 dana rekavši da su vesti o procurelim fotografijama dodatno povećale njenu tugu i da i dalje ima napade panike pri pomisli da one mogu da se pojave na internetu.

„Svakog dana živim u strahu da će se pojaviti na društvenim mrežama. Živim u strahu da će moje ćerke biti na društvenim mrežama i da će ih videti“, rekla je Vanesa Brajant.

Takodje, sud je odlučio da Kristoferu Česteru, koji je u nesreći izgubio suprugu i ćerku, bude isplaćeno 15 miliona dolara odštete.

„Zahvalni smo poroti i sudiji koji su nam dali pravično sudjenje“, rekao je Česterov advokat Džeri Džekson.

Kobi Brajant, košarkaška zvezda Los Andjeles Lejkersa i petostruki šampion NBA lige, putovao je sa ćerkom Djijanom i još sedam osoba na košarkašku utakmicu mladih kada se helikopter srušio zapadno od Los Andjelesa 26. januara 2020. godine.

Federalni zvaničnici za bezbednost okrivili su grešku pilota za nesreću.