Predsednik tog uduženja Zdravko Šajatović rekao je za Betu da su mlinari zbog ograničenih cena brašna u poslednjih osam meseci imali gubitke i da je država prema Zakonu o uredjenju tržišta poljoprivrednih proizvoda dužna da nadoknadi tu razliku.

“Ograničavanje cena brašna počele je pre osam meseci, država je za decembar prošle godine i januar ove godine nadoknadila tu razliku isporukom pšenice iz robnih rezervi po povoljnijim cenama, a zatim je isplatila 165 miliona za februar i mart”, rekao je Šajatović.

Dodao je da je ostao dug za sledeća četiri meseca, od aprila do avgusta, koji iznosi 195,55 miliona. Od avgusta, Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, uvažila predlog mlinara da im se prizna proizvodjača cena brašna i taj predlog je prihvaćen.

Od avgusta maloprodajne cene se, kako je rekao, dobijaju tako što se na proizvodjačku cenu dodaje ograničena marža od deset odsto, koja je do tada bila slobodna. Šajatović je rekao da sada trgovci ne mogu da povećavaju neograničeno maržu, pa su nezadovoljni.

“Nedopustivo je da se socijalna politika vodi preko ledja mlinara koji su imali gubitak i država mora da ga nadoknadi”, rekao je Šajativić.

Istakao je da udruženje već treći put šalje Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija urgentan zahtev da se isplati dug, ali da nema odgovora.

Šajatović je rekao da je proizvodjačaka cena brašna, tipa 400 sada 70 dinara po kilogramu, a da je sa porezom na dodatu vrednost (PDV) i maržom od deset odsto u maloprodaji 84,70 dinara po kilogramu. 

Kilogram brašna tipa 500 košta u proizvodnji 65 dinara, a sa PDV i maržom 78,65 dinara. Te cene će važiti do 28. februara 2023.