O dobitnicima priznanja „Miljenik potrošača“, koja se dodeljuje drugi put zaredom, za omiljene brendove na tržištu Srbije, odlučivali su potrošači kao krajnji korisnici, rečeno je na svečanosti u Skupštini Grada Beograda.

U konkurenciji za nagradu našlo se 1.500 brendova, a nominovani su brendovi koji se mogu naći na tržištu Srbije, bez obzira njihovo poreklo ili poreklo kompanije u čijem su vlasništvu.

Titulu „Miljenik potrošača“ osvojili su brendovi „Moja kravica“ u kategoriji „Mleko i mlečni proizvodi“, potom „Začin C“ u kategoriji „Supe, brašno i dodaci jelima“, dok je u kategoriji „Voće i povrće“ nagradjen „Frikom“, a brend „Smoki“ u kategoriji „Grickalice“ i „Knjaz Miloš“ u kategoriji „Mineralne vode“.

Kao omiljeni bezalkoholni napitak potrošači su izdvojili „neXt“, a u kategoriji „Trgovina“ najviše glasova potrošača dobio je „Maxi“, rečeno je na dodeli priznanja.

Dobitnici priznanja „Miljenik potrošača“ imaju pravo korišćenja istoimenog žiga tokom dve godine.

Ove godine u akciji „Moj izbor“, koja se sprovodi 12 godinu zaredom, predstavljno je 1.000 najboljih domaćih proizvoda, sa ciljem, kako je ukazano, da se skrene pažnja potrošača na dobar kvalitet domaćih proizvoda i pozove ih da uvek, kada su mogućnosti, biraju domaće.

Time se takodje podstiče domaća privreda, utiče na rast zaposlenosti, a povećanjem ulaganja u domaću poroizvodnju podstiče se i njihova konkurentnost i za strana tržišta.

Nagradu „Moj izbor“, o kojoj su takodje odlučivali potrošači, osvoijo je „Plazma keks“ u kategoriji „Slatkiši“, za najbolje  pivo izabrano je „Zaječarsko“, u kategoriji „Ulje, prilozi i prelivi“ nagradjeno je „Dijamant ulje“, u kategoriji „Meso i mesne preradjevine“ nagradu je dobio „Zlatiborac“, u kategoriji „Nameštaj“ nagradjena je „Forma ideale“, a u kategoriji „Kozmetika i sredstva za higijenu“ nagradu je dobio „Merix“.

Na skupu je istaknuto da priznanje „Dobročinitelj“ dodeljuje komisija koju čine predstavnici Grada Beograda, Centra potrošača Srbije i Udruženja „Moja Srbija“, a akcija predstavlja nastavak petogodišnje dodele priznanja za društvenu odgovornost „Moj izbor“.

Cilj priznanja je podsticanje organizacija i pojedinaca u Srbiji da ulažu u razvoj zajednice u kojoj žive i rade, da čuvaju životnu sredinu, kao i da pomažu gradjanima kojima je pomoć neophodna.

Ove godine Zlatnu plaketu „Dobročinitelj“ dobila je Fondacija „Novak Djoković“, dok su priznanje za društveno odgovorne aktivnosti dobile komanije Koka-kola HBC Srbija, NIS, OTP banka, Forma Ideale i Henkel Srbija.

Kako je istaknuto, plan je da se u narednim godinama ova odluka prepusti bivšim dobitnicima tako da če dobročinitelj postati priznanje koje dodeljuju dobročinitelji.

Predsednik Udruženja „Moja Srbija“ Milan Ristić podsetio je da je pre 12 godina to udruženje pokrenulo kampanju „Srbija ima kvalitet“ sa ciljem podsticanja razvoja domaće proizvodnje i stvaranja poverenja potrošača u kvalitet roba i usluga poreklom iz Srbije.

Kako je precizirao, 2010. ustanovljeno je priznanje „Moj izbor“, a godinu dana kasnije Udrženje „Moja Srbije“, Grad Beograd i Privredna komora Beograda dodelili su priznanja za društveno odgovorne kompanije i organaizacije.

Nakon deset godina naziv kampanje „Srbija ima kvalitet“ je promenjen u „Najbolje u Srbiji“, a sada kampanja obuhvata tri alcije – „Miljenik potrošača“, „Moj izbor“ i „Dobročinitelj“.

foto: prt.scr youtube