Podsetili su da je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena za nepuna dva dana.

“Kao i u prethodnim godinama i ovoga puta najveće interesovanje je vladalo za naše planine i banje, pa će tako, najveći broj vaučera otići u Sokobanju, na Zlatibor i u Vrnjačku Banju. Vaučeri će moći da se koriste isključivo za plaćanje usluge smeštaja, a pokrivaće deo troškova u iznosu do 5.000 dinara”, navelo je udruženje.

Istakli su da će najveći procenat vaučera dobiti penzioneri, koji su uz rezervaciju smeštaja morali da prilože samo svoj penzioni ček, “pa samim tim nisu imali problema sa prikupljanjem dokumentacije, dok su druge kategorije gradjana u velikoj meri propustile ovu šansu”.

“Udruženje ‘Moja Srbija’ je u više navrata apelovalo na Vladu Srbije da odloži početak akcije podele vaučera, jer neki naši sugradjani nemaju mogućnost da tokom praznika pribave potrebnu dokumentaciju i samim tim, ne svojom krivicom, ostaju bez mogućnosti da dobiju ovu olakšicu za odmor”, rekao je Milan Ristić iz tog udruženja. On je dodao da su najveće probleme imali radnici, koji nisu uspevali da overe potvrde o visini primanja, kao i studenti koji na fakultetima nisu stigli da dobiju potvrdu.

Istakao je da pokretanje akcije 1. januara ne stvara probleme samo prilikom prikupljanja dokumentacije, već i kasnije, tokom realizacije.

“Zbog potrebe da hitno definišu vreme i mesto odlaska na odmor, gradjani često rezervišu termine koje kasnije neće moći da iskoriste, tako da neke rezervacije ostaju neiskorišćene, zbog čega ugostitelji bespotrebno trpe gubitke”, naglasio je Ristić.

Iz udruženja “Moja Srbija” podsetili su da podela vaučera za odmor predstavlja jednu od najisplativijih subvencija u srpskoj privredi jer sav novac koji je plasiran u domaći turizam ostaje u zemlji i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet.