Vasić je, zajedno sa predsednikom Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milijom Palamarevićem, jutros bio na razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kome su izneli zahteve tih udruženja, kako bi se popravio položaj proizvođača mleka, članova tih uduženja.

Po dogovoru, oko podne je sastanak trebalo da se nastavi i da i se saopšte rezultati, ali ga nije bilo, već ih je Vučićev šef kabineta, Ivica Kojić obavestio da su prihvaćeni zahtevi.

Vasić je rekao da im je saopšteno da će biti uveden prelevman na tvrde sireve i kondezovano mleko od 300 dinara po kilogramu, da je premija za mleko povećana sa 15 na 19 dinara po litru, a regres po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara.

Ostalo je, kako je rekao, da se razmotri njihov zahtev da se trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na 20 odsto i da se isključi akciza iz cene dizela za poljoprivrednike.

“Ako bi se to ispunilo bili bi potpuno zadovoljni”, rekao je Vasić i dodao da su protesti ratara i stočara, u kojima oni juče i danas nisu učestvovali, pomogli da država ispuni deo zahteva.

Na pitanje da li zna da su ostali proizvodjači mleka ljuti i pitaju koga predstavljaju ta udruženja, Vasić je rekao da Udruženje proizvodjača mleka Mačvanskog okruga predstavlja 74 proizvodjača i da su pre dvadesetak dana prvi protestovali, kao i da nisu politički instruisani.

“Šta smo mi krivi, naša udruženja su prva pre dvadesetak dana protestovala i tražila isključivo razgovor sa Vučićem”, rekao je Vasić, koji je pre nekoliko dana zapretio da će se, ako se ne ispune zahtevi, udružiti sa “crnim đavolom protiv vlasti”.

On je poručio ostalim udruženjima proizvođača mleka da oni pokažu njihove članove.