Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i narodni poslanik Sulejman Ugljanin rekao je danas da su Bošnjaci u Srbiji “izloženi diskriminaciji i teroru paradržavnih organa i da se nalaze pred istrebljenjem”.

On je na konferenciji za novinare izjavio da ništa nije urađeno na rešavanju problema nestalih i prognanih Bošnjaka tokom devedesetih, rasvetljavanju “svirepih ubistava” u poslednje tri godine i ravnomernoj zastupljenosti Bošnjaka u državnim organima.

“Kao ministar, ja sam na sednicama vlade ukazivao na sve ove probleme, to nije dospelo u javnost, ali se nalazi u stenogramima. Sada, kao narodni poslanik, o ovim problemima Bošnjaka ću govoriti javno za skupštinskom govornicom”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka najavio je za večeras otvaranje Kancelarije narodnih poslanika ove stranke u Novom Pazaru, a kasnije i u ostalim sandžačkim opštinama.

“U kancelariji će raditi tim stručnjaka kojima se građani mogu obratiti i izneti svoje probleme bez dolaska u Beograd, a mi ćemo to izneti na skupštinskom zasedanju”, izjavio je Ugljanin.

On je dodao i da je SDA Sandžaka uputila zahtev predsednici Narodne skupštine Maji Gojković da se rasprava o izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina odloži.

“Mi smo uložili veliki broj amandmana, ali smatramo da u ovom trenutku nije umesno da se o otvara to nacionalno pitanje i da se o tome raspravlja”, rekao je Ugljanin.

Predsednik SDA Sandžaka izrazio je i žaljenje zbog patnji koje doživljavaju ljudi u poplavljenim područjima, a pogotovo u nerazvijenim krajevima koji predstavljaju najugroženije stanovništvo u Srbiji.

N. Kočović