Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izrazio je očekivanje da će ta stranka, koja na izbore izlazi samostalno, ujediniti sve bošnjačke glasove i da će nakon 16. marta Bošnjaci u Srbiji dobiti svoj poslanički klub u republičkoj skupštini.

Ugljanin je u intervjuu agenciji Beta podsetio da je SDA Sandžaka razgovarala sa svim manjim bošnjačkim strankama i da je pokušala da formira bošnjački stranački blok ali da je na kraju zaključila da su te stranke otišle na liste velikih stranaka i da je zato odlučila da spreči rasipanje bošnjačkih glasova.

Govoreći o eventualnom učešću SDA Sandžaka u budućoj Vladi, Ugljanin je rekao da je za sve manjine u interesu da budu blizu vlasti da bi lakše mogle da rešavaju svoje probleme.

{youtubegalleryid=172}

On je, međutim, dodao da će se o eventualnom učešću stranke na čijem je čelu u vlasti razgovarati “o tom – potom”, odnosno nakon izbora.

Govoreći o tome da li bi neslaganje sa liderom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem moglo da predstavlja prepreku učešću u budućoj Vladi, Ugljanin je rekao da “sa Ljajićem nikada nije imao sukobe”, ali da su od 2000. godine do danas neki članovi Ljajićeve stranke “činili teško oružano nasilje protiv SDA Sandžaka i građana”.

Govoreći o višegodišnjem sukobu dve islamske zajednice, Ugljanin je rekao da će naredna vlada u procesu evropskih integracija imati veliki zadatak kako da otkloni prepreke i probleme koje su ranije vlade svesno pravile.

“Dve islamske zajednice, dva bošnjačka veća i devet bošnjačkih partija. To rade službe, to su takozvane paradržavne službe. Uzmimo primer Crne Gore – Srbi su kao narod ranije imali važnu poziciju. Nakon odvajanja Crne Gore, šta imamo danas? Srbi su podeljeni u nekoliko grupacija i političkih opcija i nemaju jednog poslanika u Skupštini Crne Gore. To je sudbina manjina”, rekao je Ugljanin.