Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin osudio je odnos medija i pojedinih državnih zvaničnika prema Bošnjacima Sandžaka koji, kako kaže, pokušavaju da ih povežu sa svim nemilim događajima u svetu.

On je na konferenciji za novinare istakao da se to dešavalo nakon ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu, kao i da se dešava posle napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

“Država takve događaje iskoristi da odmah poveća mere bezbednosti i policijske snage u Sandžaku i na taj način preti Bošnjacima. Tako im se šalje poruka da su dežurni krivci i da za njih nema mesta u ovoj državi. Takođe, šalje se poruka investitorima da ne ulažu u Sandžak, a svima koji u njemu žive da nemaju perspektivu dok u ovom kraju žive Bošnjaci”, rekao je Ugljanin.

BNV je juče osudilo, kako je navedeno, oružani incident u policijskoj stanici u Zvorniku u kojem su izgubljena dva ljudska života i u kojem ima ranjenih.

“Bošnjaci su kulturan, civilizovan, miroljubiv i demokratski orijentisan narod. Bošnjaci ni u svojoj nacionalnoj kulturi, tradiciji, niti veri nemaju nikakve veze sa bilo kakvim ekstremizmom ili nasiljem. U tom smislu svaki pojedinac, bez obzira na veru i naciju, treba da odgovara za nedela koja počini”, saopšteno je iz Veća.

Pre njih, napad na policijsku stanicu u Zvorniku osudio je i sandžački muftija Muamer Zukorlić koji smatra da “napad nije slučajan”.

“Nije slučajno da krvavi napad na policijsku stanicu u Zvorniku dolazi samo nekoliko dana nakon najave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je spreman na sveopšti dijalog srpskog i bošnjačkog naroda”, naveo je Zukorlić.

On je dodao i da “pozadinu krvavog napada u Zvorniku treba potražiti među onima koji priželjkuju cepanje i uništenje bosanske države”.

N. Kočović