On je podsetio na Sjeničku konferenciju koja je održana 13. i 14. avgusta i na kojoj je doneta rezolucija o rešavanju statusa Sandžaka i Bošnjaka.

Rezoluciju je usvojilo 11 gradonačelnika i 14 delegata iz srpskih i crnogorskih opština, a njome se tražilo da se Sandžak pripoji Bosni i Hercegovini jer joj “istorijom i jezikom pripada i koji joj je oduzet na Berlinskom kongresu 1878. godine”.

U slučaju da taj zahtev ne bude prihvaćen, tražena je autonomija Sandžaka.

“Oni su pobrojali četiri konkretna zahteva koji garantuju egzistenciju Bošnjaka. I danas Bošnjaci Sandžaka traže mehanizme koji garantuju opstanak u ovom velikosrpskom okruženju koje je nemilosrdno i koje je pokazalo patološki karakter u vreme raspada Jugoslavije”, poručio je Ugljanin.

Komentarišući odluku Skupštine Opštine Sjenica da za počasnog građanina proglasi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ugljanin je rekao da je to “rušenje moralnih normi”, “svrstavanje na velikosrpsku stranu, protiv bošnjačkih nacionalnih interesa” i korak unazad u borbi za ostvarivanje legitimnih prava Bošnjaka da budu ravnopravni građani.

“Proglašenje Vučića, koji je bio inspirator zločina genocida nad Bošnjacima, u Sjenici u kojoj živi 82 odsto Bošnjaka. To je sadizam, to nije više ni mazohizam, nad samim sobom. Velikosrpska vladajuća većina, u kojoj imaju i takozvane bošnjačke stranke pokazale su do koje mere su neljudi spremni na poniženje da bi opstali na vlasti u Sjenici ili Novom Pazaru”, ocenio je Ugljanin.

Govoreći o planovima SDA Sandžaka, on je rekao da stranačka tela rade na “izradi planova za brži ekonomski razvoj Sandžaka i regionalnu samoupravu u Republici Srbiji”.