Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da će biti nosilac liste za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno veće.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da su razlozi zbog kojih je to uradio “višedecenijski teror države prema Bošnjacima”, nerešeno pitanje Bošnjaka i Sandžaka.

“Mesta na toj listi ima za sve ljude koji imaju jasan stav o Bošnjacima, o teroru tužilaštva, sudstva i policije nad Bošnjacima i pravu na ustavna načela za Bošnjake. Ti ljudi moraće da dokažu da su za njih svi Bošnjaci jednaki i da ne prihvataju nikakve podele među njima”, rekao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, mesta na listi biće i za one koji imaju jasan stav o statusu Sandžaka.

“Od osnivanja stranke, moj stav je autonomija Sandžaka. Statut SDA Sandžaka traži autonomiju, kao član prethodne Vlade bio sam prihvaćen sa takvim stavom i do danas to nisam promenio. Nije to samo da mi hoćemo autonomiju, već su se građani Sandžaka na referendumu 1991. godine za to izjasnili. To je nešto normalno i to će se desiti”, izjavio je Ugljanin.

On je izrazio očekivanje da će lista na čijem je čelu pobediti i da budući saziv BNV neće delovati samo u okviru četiri oblasti za koje je nadležno, već će se baviti svim pitanjima vezanim za Bošnjake.

“Bavićemo se svim pitanjima dok se konačno ne reši pitanje Bošnjaka u Srbiji. To se neće svideti ovoj Vladi, kao što se nije svidelo ni prethodnim. Praviće nam otpore, prošla i pretprošla su policijom, tužilaštvom i svojim naoružanim banditima atakovali na mene i moju porodicu, no ja sam živ, a njima je prošao mandat, kao što će i ovoj”, izjavio je Ugljanin.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina raspisani su juče, a biće održani 26. oktobra.

N. Kočović