Lideri Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije Srbije, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, nastavili su danas da razmenjuju međusobne optužbe.

Ugljanin je Ljajića povezao sa ubistvom odborničkog kandidata Ruždije Durovića tokom lokalnih izbora septembra 2006. godine, što je Ljajić nazvao “najprljavijom zloupotrebom jedne tragedije i ljudske nesreće”.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da je klima u društvu zrela da se rasvetle politički motivisana ubistva i drugi zločini u Sandžaku.

On je u saopštenju za javnost izrazio zadovoljstvo što se javnost “konačno zainteresovala za slučaj o kojem je punih pet godina pričao na sednicama Vlade“.

Centrala SDA je jučerašnjim saopštenjem od državnih organa zatražila da  pokrene postupak protiv predsednika Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića zbog “podstrekivanja i saučesništva u pripremanju i izvršavanju zločina”.

Ljajić je od strane SDA optužen da je odgovoran za ubistvo njenog odborničkog kandidata Ruždije Durovića tokom lokalnih izbora septembra 2006. godine.

Ova stranka traži da se pokrene istraga o sukobu iz 2009. godine u zgradi Gradske uprave Novog Pazara, u kojem je došlo i do upotrebe vatrenog oružja, kada je ranjen jedan od saradnika Sulejmana Ugljanina.

“Nadležni državni organi treba da pokrenu istragu protiv tadašnjeg gradonačelnika Mirsada Đerleka, njegovog pomoćnika Fevzije Murića i NN lica za neovlašćeni upad u službene prostorije SDA Sandžaka i oružani napad na predsednika i ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina, članove najviših organa Stranke, rukovodstva gradskog odbora SDA Sandžaka iz Novog Pazara i članove biračkih odbora Stranke”, navodi se u saopštenju.

Ta partija tvrdi da ima ključne dokaze i izjave saučesnika i svedoka koji su izrazili spremnost da o svemu svedoče pred sudom.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, Aleksandar Vučić ozbiljno je krenuo da se obračunava sa svima onima koji su radili i bavili se kriminalnim radnjama.

“On je dokazao da ga interesuje samo pravda, bez obzira da li se radi o članovima njegove stranke, koalicionim partnerima ili članovima opozicije. Iskreno verujem da će se tako odnositi i prema ovom postupku“, navodi se u Uglajninovom saopštenju.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Raisim Ljajić izjavio je danas da su optužbe da je odgovoran za ubistvo pripadnika Stranke demokratske akcije Sandžaka “najprljavija zloupotreba jedne tragedije i ljudske nesreće”.

On je kazao da je ta tragedija i ljudska nesreća u kojoj su dve porodice unesrećene dobila svoj sudski epilog.

“Predsedniku SDA Sulejmanu Ugljaninu nije smetalo da šest godina sedimo zajedno u vladi i tu tragediju nije nikada spomenuo. Sada, 20 dana pred izbore, to spominje, jer nema šta drugo da ponudi biračima i zato kopa po prošlosti tražeći razlog da opravda svoje postojanje”, kazao je Ljajić.

Ljajić je ocenio i da pominjanje tragedije, u kojoj je jedan čovek nastradao, a drugi osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, “alibi Ugljanina za katastrofalni poraz koji će
da doživi na izborima”.

“Na svu sreću, narod Novog Pazara zna ko je za šta odgovoran i on će reći svoj sud na izborima 16. marta. Apsolutno je jasno kakav će ishod tog izjašnjavanja biti”, kazao je Ljajić.

I.Slezović