Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas na konferenciji za novinare da će se u ovoj godini maksimalno posvetiti radu u Bošnjačkom nacionalnom veću  (BNV), a da će rukovođenje strankom prepustiti potpredsedniku Enisu Imamoviću.

“Na glavnom odboru stranke Enis Imamović je izabran za jedinog potpredsednika SDA i on će od danas preuzeti rukovođenje akcionim planom i programom stranke tokom ove godine, dok ću se ja, zajedno sa kolegama, maksimalno posvetiti radu na ostvarenju bošnjačkog jedinstva, odnosno radu u Veću”, izjavio je Ugljanin, koji je i predsednik BNV.

On je dodao i da je SDA Sandžaka u protekloj godini ostvarila dve velike izborne pobede koje su Bošnjacima “omogućile tri moćna mehanizma u rešavanju nagomilanih problema”.

“Osvojili smo tri poslanička mandata u Skupštini Srbije čime smo nastavili kontinuitet SDA kao parlamentarne partije, a formirali smo i poslanički klub sa Pokretom za demokratsko delovanje. Takođe, pobedili smo na izborima za BNV koje je postalo legalno i legitimno”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka je istakao i da su na glavnom odboru usvojene ostavke visokih funkcionera stranke koji su bili na listi “Za bošnjačko jedinstvo”, a koji su nakon formiranja BNV uzeli učešće u radu organa Veća.

“Ne želimo da dupliramo funkcije, a i oni su samim učešćem na listi izabrali rad u Veću. Na upražnjena mesta izabrali smo nove ljude, a imenovali smo samo jednog potpredsednika jer smo novopostavljene želeli da oslobodimo pritiska visokih stranačkih funkcionera. Ipak, moraće da preuzmu odgovornost i stoprocentno se posvete rešavanju problema Bošnjaka”, izjavio je Ugljanin.

Glavni odbor SDA Sandžaka usvojio je ostavke Vasvije Gusinac, Bajra Gegića, Muhedina Fijuljanina, Fuada Baćićanina i Fahrudina Đekića, dok su na njihova mesta imenovani Selma Džinović, Senad Mahmutović i Emina Fazlić.

Inače, na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama SDA Sandžaka nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja.

“Odgovore na sva pitanja u vezi SDA Sandžaka daće vam Enis Imamović koji će narednih dana zakazati konferenciju za medije, a ja ću odgovarati samo na pitanja vezana za BNV i to u prostorijama Veća, a ne ovde”, objasnio je Ugljanin.

N. Kočović