Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i nosilac liste “Za bošnjačko jedinstvo” Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je nedopustivo da liste na predstojećim izborima za savete nacionalnih manjina nemaju članove izbornih komisija i kontrolore izbornog procesa.

On je na konferenciji za novinare istakao da su već zatražili promenu uputstva za sprovođenje izbora koje je donela Republička izborna komisija (RIK).

“Ovim uputstvom uskraćena je mogućnost listama da imaju svoje predstavnike u izbornim komisijama i da vrše kontrolu izbornog procesa. Zamislite situaciju da strankama na lokalnim i republičkim izborima uskratite pravo da imaju svoje predstavnike u izbornim komisijama. To je nedopustivo i ako se ne ispravi, izbori će u startu biti nevažeći”, rekao je Ugljanin.

On je, ipak, izrazio očekivanje da će njihove primedbe biti uvažene i da će uputstvo o sprovođenju izbora za nacionalne savete biti izmenjeno.

Ugljanin je dodao i da država Srbija, uz učešće visokih vladinih zvaničnika, širi strah među Bošnjacima.

“Nedavni izveštaj Grupe za manjinska prava (Minority rights group) Ujedinjenih nacija pokazuje da su Bošnjaci na vrhu liste najugroženijih u Srbiji i da im preti nestanak. Razlog za to su i brojni nerasvetljeni zločini nad Bošnjacima, pa oni osećaju strah za svoj biološki opstanak”, izjavio je Ugljanin.

On je još jednom ponovio zahtev da se u državnim organima u sandžačkim opštinama usaglasi nacionalna struktura zaposlenih sa strukturom stanovništva.

“U suprotnom, svaku intervenciju policije i tužilaštva prema Bošnjacima proglašavaćemo državnim nasiljem nad Bošnjacima. Nedopustivo je da pripadnici jednog naroda sude pripadnicima drugog, manjinskog, naroda”, rekao je Ugljanin.

Potpredsednik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović istakao je da će predstojeće izbore dodatno otežati i poslednje izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

On je naglasio i da se SDA u parlamentu Srbije protivila tim izmenama, ali da vladajuća većina nije usvojila niti jedan njihov amandman.

“Zanimljivo da je stranka Rasima Ljajića bila najglasnija da se usvoji ovaj zakon, a sada neće da učestvuju na izborima za nacionalni savet Bošnjaka. Ovi izbori će pokazati ko koliku podršku ima kod Bošnjaka i ja odgovorno tvrdim da Ljajić nema autoritet da predstavlja Bošnjake u Vladi, a ni autoritet da Vladu predstavlja kod Bošnjaka”, rekao je Imamović.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održaće se 26. oktobra.

N. Kočović