On je na konferenciji za novinare ocenio da je položaj Bošnjaka i Albanaca u Srbiji “neodrživ i neprihvatljiv” i da te dve zajednice imaju mnogo problema i nerešenih pitanja.

“Mi tražimo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnih organa da na osnovu ovog sporazuma (francusko-nemački plan) rešimo stvari u svojoj kući, da rešimo status Bošnjaka i Albanaca, pa tek onda svojih sunarodnika na Kosovu”, poručio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka se, sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem, pre par dana u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem koji im je, kako je rekao, predočio okvirne principe francusko-nemačkog plana za normalizaciju odnosa dve strane.

“Kurtija smo obavestili da nismo zadovoljni položajem Albanaca i Bošnjaka u Srbiji i da tražimo da se u nastavku dijaloga obezbedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina. Treba da postoji simetrija prava, bez diskriminacije ili favorizovanja bilo kog naroda i zajednice. To garantuje pravedan, stabilan i trajan mir na Balkanu”, dodao je Ugljanin.

On je rekao da su sa Kurtijem razgovarali nakon što najavljeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o francusko-nemačkom predlogu nisu održani.

Sastanak Ugljanina i Kamberija sa Kurtijem, premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je kao “pokušaj destabilizacije centralne Srbije” rekavši i da joj je “u velikoj meri tužno kad čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine (šta govore)”.