Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin najavio je danas da će u petak biti izabrani funkcioneri ovog nacionalnog organa na osnovu rezultata izbora za nacionalne savete manjina.

Ravnopravno će biti zastupljene Ugljaninova lista „Za bošnjačko jedinstvo“, koja je osvojila 19 većnika i lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“, bliska muftiji Muameru Zukorliću, koja je osvojila 16 većnika.

„Razgovarali smo sa svim većnicima i princip imenovanja i postavljenja biće na osnovu izbornih rezultata. Mora se poštovati izborna volja Bošnjaka na izborima, što znači da će biti po dva potpredsednika sa obe liste, predsednik Izvršnog odbra biće sa većinske liste, a zamenik predsednika biće sa muftijine liste“, rekao je Ugljanin agenciji Beta.

On je istakao je da će u svim odborima biti jednak broj većnika.

„Imaćemo relaksirajući princip u postavljenju. U petak ćemo konstituisati sve organe i moći ćemo da počnemo da radimo“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je najavio da će Veće Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Kancelariji za manjine izneti jasan zahtev da se manjinama obezbede odgovarajuća sredstva, kako bi Veće moglo da radi, jer postoji disproporcija između onoga što je u nadležnosti Veća i finansijskih mogućnosti.

„Bošnjačko nacionalno veće protestovaće i zbog neljudskog i nehumanog odnosa prema deci u osnovnim školama i srednjim školama. U Sandžaku, konkretno u Novom Pazaru, većina škola nema grejanje. Govorimo o tome da li će deca da uče na ovom ili onom jeziku, a deca nemaju grejanje“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je naveo da se lokalna samouprava bavi politikom, nenamenski troši novac za nekakvu izbornu kampanju, a deca nemaju grejanje u školama.

„Tek nakon toga, kada se učionice zagreju, možemo govoriti o tome na kojem će jeziku deca da uče i po kom programu“, rekao je Ugljanin.