On je na konferenciji za novinare kazao da se razgovara o “ujedinjavanju izbornih rezultata u interesu građana Sandžaka”, obezbeđivanju stabilnih skupštinskih većina u lokalnim samoupravama Sandžaka i formiranju sandžačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

“Prvi korak u dogovoru za BNV je da se napravi programska koalicija, odnosno, hoće li liste da podrže program Vijeća ili će u samom startu da ruše Vijeće i da prave vladajuću koaliciju. Kad se postigne programsko jedinstvo, nije važno ko će biti predsednik Vijeća, ko članovi, svi će imati obavezu da zajedno rade u interesu bošnjačke nacionalne politike”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka istakao je da “BNV ima jasne ciljeve i program star 31 godinu”, te da se u radu tog organa mora napraviti oštra crta između partijske i politike BNV.

“Niko osim BNV nema interes, legitimitet i pravo da sa državnim organima i Evropskom unijom vodi razgovore u ime svih Bošnjaka. Nijedna stranka pojedinačno nema legitimitet da sama nastupa u rešavanju nerešenih bošnjačkih pitanja”, poručio je Ugljanin.

On je najavio nastavak “razgovora o konkretnim stvarima” sa predsednicima Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihadom Hasanovićem i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usameom Zukorlićem “za petak ili subotu”.

“Tražimo rešenje kako da te dve političke stranke sačuvaju kontinuitet političke ideje BNV u interesu bošnjačkog naroda, a da zadrže stranačke i koalicione pozicije u Beogradu, u Vladi, Skupštini Srbije i državnim institucijama”, naveo je Ugljanin.

Janković da se bavi položajem Bošnjaka

Komentarišući saopštenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković da nije u zakonskom roku uputio izvinjenje pripadnicima LGBT populacije zbog izjave tokom predizborne kampanje, Ugljanin je rekao da nije “čuo to što mu je uputila”.

“Bilo bi joj bolje da se bavi pametnijim poslovima, položajem i tretmanom Bošnjaka u Sandžaku gde važe posebni zakoni nego tim pitanjima. Ja nisam spreman da razgovaram na tu temu, ona ne pripada programu stranke, to su gluposti kojima se drugi bave, ja sa tim nemam ništa”, izjavio je Ugljanin.

Ugljanin je u svom predizbornom obraćanju izjavio “da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na ‘normalnu’ stoku” čime je, prema mišljenju Poverenice, prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.