Šef poslaničke grupe SDA Sandžaka – PDD u Skupštini Srbije Sulejman Ugljanin rekao je danas u Novom Pazaru da je položaj manjina u Srbiji i dalje težak i da se one suočavaju sa brojnim problemima, zbog čega su podneli rezoluciju o hitnom rešavanju manjinskih pitanja.

On je na konferenciji za novinare istakao da vladajuća većina u Srbiji nije ispoštovala preporuke visokog komesara za proširenje Evropske unije (EU) Štefana Filea o zaštiti manjina.

“Tako i dalje imamo situaciju da država ne čini ništa o rasvetljavanju brojnih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku devedesetih. Naprotiv, još uvek se u svim sandžačkim opštinama nalaze iste garniture tužioca, sudija i policije koje su bile saučesnici u tim zločinima”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka je dodao i da nedavni izveštaj Grupe za manjinska prava, savetodavnog tela u Ujedinjenim nacijama, govori “da su Bošnjaci narod kojem u Srbiji preti istrebljenje”.

Ugljanin je naglasio da je zbog svega toga poslanička grupa SDA Sandžaka – PDD podnela Skupštini Srbije na razmatranje i hitno usvajanje rezoluciju o rešavanju manjinskih pitanja.

“Rezolucija je putokaz kojim Srbija mora ići najkraćim i najsigurnijim putem kroz poglavlje 23, ali i ostala poglavlja u pregovorima za pristupanje EU. Očekujemo da ona bude usvojena kako bi se otklonile mnoge prepreke koje stoje pred našom državom na putu ka EU”, izjavio je Ugljanin.

On je dodao i da očekuje nastavak razgovora sa Vladom Srbije o stanju manjinskih prava i rezoluciji koju su podneli.

“Rezolucijom pozivamo državne organe na stalni dijalog sa legitimnim prestavnicima manjina u državi, sa njihovim predstavnicima u Skupštini Srbije i nacionalnim savetima kojih ima 20. To znači da su prošla vremena kada je država imala privatne Bošnjak, Albance, Hrvate, Rusine i druge preko kojih je gazila manjine”, rekao je Ugljanin.

Poslanička grupa SDA Sandžaka – PDD na čijem čelu je Sulejman Ugljanin u Skupštini Srbije ima pet poslanika.

N. Kočović