“Sa njima nemamo interes da razgovaramo, oni vode velikosrpsku politiku koja je direktna pretnja da Bošnjaci nestanu sa ovih prostora. Sa njima ne možemo da razgovaramo”, rekao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

Na naše pitanje da li se to odnosi i na Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i Stranku pravde i pomirenja (SPP) Ugljanin je odgovorio da su njima “vrata otvorena ukoliko se odreknu vladajućeg režima i istupe iz koalicije”.

“Ukoliko prekinu saradnju i distanciraju se od režima i izjasne se da žele da podrže sandžački multinacionalni, multikonfesionalni i multikulturni suživot možemo razgovarati o svim mogućim opcijama, koalicijama, zajedničkom poslaničkom klubu i skupštinskim većinama u sandžačkim opštinama”, naveo je Ugljanin.

On je dodao i da se samo zajedničkim nastupom na izborima ili postizbornom koalicijom mogu ujediniti svi glasovi građana Sandžaka i “pravilno nastupati prema Beogradu, u koristi svih koji su glasali”.

Ugljanin je pozvao sve političke aktere, udruženja građana i druge organizacije da aktivno učestvuju i međusobno sarađuju u stvaranju povoljne političke klime kako bi građani na predstojećim izborima mogli slobodno da izraze svoju volju.

Istakao je i da SDA Sandžaka još uvek nije dobila odgovore nadležnih državnih organa na “genocidne pretnje od pripadnika oružanih snaga Srbije” početkom godine u Priboju.

“Koordinisanim aktivnostima medija, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova izvršena je potpuna marginalizacija ove, uslovno rečeno, objave rata bošnjačkom narodu”, poručio je Ugljanin.

On je kazao da su Ujedinjene nacije uputile zahtev Srbiji da sprovede istragu zbog čega SDA Sandžaka očekuje  adekvatan odgovor i pristup nadležnih državnih organa, u skladu sa Ustavom i zakonima.