On je na konferenciji za novinare kazao da SDA Sandžaka ima “jasne i poznate ciljeve od devedesetih do danas”, program i sposobne, kompetentne i kvalitetne ljude za njihovo ostvarenje.

Poručio je da se ta partija zalaže za očuvanje i unapređenje prava Bošnjaka, uspostavljanje pravne države Srbije, punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji i NATO paktu, kao i rešavanje svih političkih i teritorijalnih sporova mirnim putem.

“Pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu u Republici Srbiji, delotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu i proporcionalna zastupljenost u državnim organima i institucijama. Briga o porodici, unapređenje bošnjačkog identiteta i tradicionalnih vrednost i zaštita javnog morala”, naveo je Ugljanin.

Na naše pitanje zašto nije došlo do dogovora sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, Ugljanin je rekao da je ta partija “rekla da nema nameru da razgovara o zajedničkom izlasku sa Bošnjacima, već da imaju druge aranžmane”.

On je ocenio da nesaradnja bošnjačkih stranaka cepa bošnjačko biračko telo, čime “najviše dobija režim u Beogradu, a gube građani Sandžaka”.

“Kandidovanje na listi velikih državotvornih srpskih stranaka ili ulaskom u koaliciju sa njima, decenijama te stranke koriste bošnjačke glasove, cepaju i umanjuju bošnjački politički kapacitet i staju u službu vladajućeg režima, na štetu građana Sandžaka i Bošnjaka. Svi režimi su prošli i odneli sa sobom ono što su im pljačkaši svog naroda davali”, poručio je Ugljanin.

Komentarišući napuštanje SDA Sandžaka Enisa Imamovića, Ugljanin je kazao da je on, kao poslanik, na najbolji mogući način zastupao stavove partije u Skupštini Srbije i da je u toj stranci stekao političku zrelost.

“U njegovoj izjavi o napuštanju stranke vidi se da je odrastao u zdravoj političkoj sredini, otišao je dostojanstveno, bez vređanja i laganja. Enis Imamović je primer kakvi su članovi SDA Sandžaka. Ko god dođe u našu stranku, vrata su mu otvorena, imaće svoje mesto, ko ode – kažemo mu srećan put, Alah ti dao svako dobro”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka ocenio je da je Vlada Srbije nezakonito formirala Privremeni organ Novog Pazara i da on nema legitimitet jer u njemu nema njihovog predstavnika, iako su treća po veličini odbornička grupa u lokalnom parlamentu.

Zbog toga su, dodao je Ugljanin, Upravnom sudu uputili tužbu protiv Vlade Srbije, pritužbu za diskriminaciju Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, a dopis predsedniku tog tela Nihatu Biševcu da se i on obrati Vladi Srbije sa zahtevom da ispravi grešku i u to telo uvrsti predstavnika SDA Sandžaka.

Komentarišući sukob u Palestini, Ugljanin je poručio da “Izrael pred očima celog sveta ruši temeljne vrednosti Ujedinjenih nacija”, čini neviđen zločin ubijajući hiljade ljudi, te da ga posebno zabrinjava što je “Amerika stala uz zločince”.