On je na konferenciji za novinare istakao da su “Bošnjaci u Srbiji osuđeni da trpe velikosrpski teror koji ima za cilj da Bošnjaci nestanu sa ovih prostora”.

“To je ono što govorim predstavnicima međunarodne zajednice i zbog čega tražimo da se izgrade efikasni mehanizmi i uspostave institucije koje će omogućiti da se ne desi ono čemu smo mi bili izloženi devedesetih godina”, rekao je Ugljanin.

Na pitanje novinara na koje mehanizme i institucije misli, Ugljanin je odgovorio “na sve one predviđene Ustavom, a Ustavom su predviđene autonomne pokrajine”.

“Autonomna pokrajina Sandžak, sa specijalnim statusom, bi bila važan mehanizam koji bi omogućio realizaciju manjinskih i državnih zakona, jer se manjinski zakoni sada mogu ostvariti samo u Vojvodini”, naveo je on.

SDA Sandžaka nedavno je tražila da rešavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline bude deo pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zbog čega su se obratili predstavnicima međunarodne zajednice.

Ugljanin je kazao da su dobili odgovor od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji ih je obavestio da se u tom dijalogu ne mogu otvarati pitanja koja nisu predmet rasprave o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da EU očekuje i podržava Srbiju da ispuni sve obaveze na unapređenju položaja manjinskih zajednica.

“Ostaje da u razgovoru sa predstavnicima Srbije i međunarodne zajednice pokrenemo rešavanje tih pitanja”, dodao je Ugljanin.

Govoreći o političkim dešavanjima u Sandžaku, Ugljanin je ocenio da je sporazum o saradnji SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja pokazao da “velikosrpska politika zavadi pa vladaj u Sandžaku nije postigla cilj”.

“Bošnjaci više nisu u sukobu, imamo rezultate, pozitivnu političku atmosferu na terenu, nema svađanja, kleveta. Imamo Bošnjačko nacionalno vijeće koje ima legitimitet i legalitet da zastupa Bošnjake u razgovorima sa predstavnicima Srbije, susednih država i međunarodne zajednice. Imamo blizu 70 odsto jedinstva, podrške Bošnjaka Sandžaka”, poručio je Ugljanin.

On je naglasio da “formiranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama ide dobrim tokom”, kao i da nema krize vlasti u Tutinu.

Ugljanin je najavio i da će SDA Sandžaka pokrenuti inicijativu kod svih bošnjačkih poslanika u skupštinama država nastalih raspadom Jugoslavije za usvajanje rezolucije o očuvanju celovitosti Bosne i Hercegovine.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *