On je na konferenciji za novinare pozdravio postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ocenivši da je to veliko olakšanje za sve građane Sandžaka koji su “više decenija bili taoci političkih tenzija Srbije i Kosova”.

“Pozivamo predsednika Srbije da pokrene postupak rešavanja statusa Bošnjaka u Sandžaku i Albanaca u Preševskoj dolini, sa međunarodnim standardima, čime će nametnuti poželjan princip za rešavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu”, rekao je Ugljanin.

Predsednik SDA Sandžaka istakao je da će se, nakon postizanja sporazuma Beograda i Prištine, atmosfera u Srbiji promeniti i da će se posle više decenija stvoriti uslovi za normalne izbore.

Ugljanin je uputio podršku tužiteljkama Višeg tužilaštva u Beogradu Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su “skinute” sa predmeta višemilionskih malverzacija u Elektroprivredi Srbije.

On je kazao da stanje u tužilaštvu predstavlja realno stanje u pravosuđu, policiji i službama sa javnim ovlašćenjima, kao i da SDA Sandžaka decenijama ukazuje na “državni teror koji se preko pravosudnih organa vrši prema Bošnjacima”.

“Problem je u paralelnim strukturama vlasti, koje imaju suštinsku vlast i veliku moć u kontinuitetu od devedesetih. Raduje nas odlučnost hrabrih i moralnih tužiteljki koje odražavaju svest normalnih građana Srbije i daju nadu u uspostavljanje pravne države u Srbiji”, poručio je Ugljanin.

Govoreći o političkim dešavanjima u Sandžaku, Ugljanin je rekao da pregovori sa Strankom pravde i pomirenja o formiranju skupštinskih većina “teku dobro”.