Ta kompanija jedina se prijavila na tender koji je lokalna samouprava raspisala krajem avgusta, a njihova ponuda od 12,9 miliona dinara bez, odnosno, skoro 15,5 miliona dinara sa porezom na dodatu vrednost je prihvaćena.

Konkursnom dokumentacijom bila je predviđena kupovina katamarana minimalne dužine 11, a širine četiri metra, ukupne nosivosti do 4.000 kilograma.

To specijalizovano plovilo trebalo bi da ima glavni benzinski motor snage od 40 i pomoćni od osam konjskih snaga, najmanje 18 pontona, kao i prateću opremu za skupljanje otpada.

Pored standardne opreme za spasavanje, katamaran treba da ima aluminijusmku ogradu visine jednog metra, deo palube natkriven tendom, kao i po dva visoka i niska stočića i klupe za sedenje.

Nabavku tog plovila sa 10,4 miliona dinara sufinansiralo je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

Ministar Edin Đerlek izjavio je posle potpisivanja ugovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem da će “katamaran svakodnevno čistiti otpad i nakon sedam dana ga odvoziti u reciklažni centar”.

Ribarićko jezero nastalo je pregrađivanjem reke Ibar u njenom gornjem toku. Dugo je 24 kilometra, površine oko 12 kvadratnih kilometara i nalazi se na teritorijama opština Tutin i Zubin Potok.