Predsednik Francuske Emanuel Makron juče je tokom susreta u Parizu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim obelodanio da će ukrajinski piloti leteti u doniranim francuskim avionima.

Za ukrajinsku avijaciju to je važna tema zbog zamene frontovskih bombardera Su-24 koji se koriste kao platforme za lansiranje krstarećih raketa Storm Šedou i SCALP EG donirane od Britanaca odnosno Francuza.

Makron je Zelenskom obećao avione varijante Miraž 2000-5 koja je namenjena primarno za lovačke zadatke, naoružane raketama vazduh-vazduh MICA dometa do 80 kilometara koje se u prvoj fazi leta vode inercijalnim avigacijskim sistemom uz korekciju linkom sa aviona a u završnoj fazi podvarijanta rakete MICA RF prelazi na radarsko samonavođenje, a MICA IR na infracrveno samonavođenje.

Ukrajinskim Suhojima napravljenim u vreme SSSR, ističu resursi i nedostaju rezervni delovi, tako da isporuka Miraža 2000-5 obezbeđuje novi resurs za dejstvo sa velikih udaljenosti po ruskoj infrastrukturi u pozadini.

Za sada nije poznato koliko će aviona dobiti Ukrajina, ali zahtevi organizacije obuke i održavanja nameću kao minimalnu količinu eskadrilU od 12 do 14 komada. Francuska avijacija ima 26 Miraža 2000-5 u dve eskadrile koje su predviđene za preoružanje na savremeni višenamenski borbeni avion Rafal.

Od prošle jeseni ukrajinski pioti su na obuci u Francuskoj na školskim mlaznim avionima Alfa Džet i to je navodno priprema za prelazak na F-16 koji je bio do sada glavna tema u planovima saveznika iz NATO za modernizaciju Ukrajinske avijacije.

Mediji su svakodnevno prenosili informacije o programu F-16 iz združenog paketa podrške nekoliko zemalja NATO dok je u međuvremenu, “tiho” pripremana francuska donacija za koju se iz političkih i propagandnih motiva saznalo na 80. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *