Kličko je napisao na svom Telegram nalogu da “radnici energetske mreže daju sve od sebe da vrate struju što je pre moguće” i dodao da je omogućeno snabdevanje vodom u delu Kijeva na levoj obali reke Dnjepar.

Ukrajinski generalštab izvestio je jutros da su ruske snage ispalile 67 krstarećih projektila i 10 dronova tokom jučerašnjeg “masovnog napada na stambene zgrade i energetsku infrastrukturu” u Kijevu i nekoliko drugih regiona u Ukrajini.

I druge oblasti Ukrajine ulažu napore da obnove snabdevanje strujom i vodom i ponovo omoguće grejanje.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da su tri od četiri nuklearne elektrane juče morale da zaustave rad jer su izgubile napajanje strujom, ali da su naknadno ponovo priključene na energetsku mrežu.

Guverner Poltavske oblasti Dmitro Lunjin rekao je da “optimistički scenario” sugeriše da će danas stanovnici njegovog centralnog ukrajinskog regiona ponovo dobiti struju.

“U narednih nekoliko sati počećemo da snabdevamo energijom kritičnu infrastrukturu, a zatim i većinu domaćinstava”, rekao je Lunin na Telegramu, napominjući da je struja već obnovljena za 15.500 stanovnika i 1.500 pravnih lica u regionu.

Lunjin je dodao da je nastavljeno snabdevanje vodom u nekoliko delova grada Poltave, a četiri kotlarnice su počele da greju regionalne bolnice.

Kirovogradska i Vinička oblast ponovo su priključene na električnu mrežu jutros, a više od deset drugih regiona ponovo je dobilo struju sinoć, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

U jugoistočnom Dnjepropetrovskom regionu, struja je obnovljena za 50 odsto potrošača, rekao je guverner Valentin Rezničenko, ali je napomenuo da je “situacija sa energijom komplikovana”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *