Ukrajinski ombudsman Ljudmila Denisova rekla je da su Ukrajince odveli ruski vojnici iz lučkog grada Marijupolja i drugih opkoljenih ukrajinskih gradova.

Denisova je rekla da ih ruske snage drže u veoma lošim uslovima, sa malo hrane i vode.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko rekao je da Rusi uzimaju pasoše Ukrajinaca i odvode ih u logore, gde agenti ruske kontraobaveštajne službe FSB vrše bezbednosne provere tih osoba, a potom ih prebacuju u različita udaljena područja u Rusiji.

Kirilenko je kazao da su stanovnici Marijupolja dugo bili uskraćeni za informacije i da ih Rusi obmanjuju lažnim tvrdnjama o vojnim porazima Ukrajine kako bi ih ubedili da se presele u Rusiju.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da ruske snage organizuju prisilno premeštanje hiljada civila iz Marijupolja u Rusiju.

Ruski zvaničnici su juče objavili da je više od 384.000 Ukrajinaca dobrovoljno otputovalo u Rusiju i da im je u toj zemlji ponuđen smeštaj i novac.
Ukrajina: Rusija prisilno premešta civile

Rusija pravi aranžmane za prisilno premeštanje hiljada civila u Rusiju iz opkoljene luke Marijupolj, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su ruske snage odvele 6.000 stanovnika Marijupolja u ruske „filtracione logore“ za razvrstavanje sa ciljem da ih iskoristi kao taoce i izvrši veći politički pritisak na Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost za 15.000 ljudi iz okruga Marijupolj pod ruskom kontrolom i saopštilo da im ruske trupe oduzimaju lična dokumenta i insistiraju da otputuju u Rusiju.

Ukrajina je više puta optuživala ruske trupe da ometaju pokušaje evakuacije civila iz Mariupolja, uključujući hapšenje vozača autobusa koji su poslati da povezu civile.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da se ukrajinski civili šalju kroz „filtracioni kamp“ koji se nalazi na teritoriji pod kontrolom Rusije, zatim kroz južne regione Rusije u ekonomski nerazvijene delove države.

Neki bi mogli biti poslati čak do ostrva Sahalin u Tihom okeanu, gde im Rusija nudi posao pod uslovom da tu ostanu dve godine. Tvrdnje obaveštajne službe nisu mogle biti nezavisno proverene.