Šef ruske okupacije u ukrajinskoj oblasti Donjeck, Denis Pušilin, noćas je rekao da “očekuje dobre vesti” iz Ugledara, rudarskog grada koji je imao oko 15.000 stanovnika pre ruske invazije.

“Opkoljavanje i buduće oslobodjenje grada će rešiti neke stvari”, rekao je on za agenciju Ria Novosti, navodeći da bi pobeda omogućila promenu odnosa snaga na frontu i otvorila put za ofanzivu ka gradovima Pokrovsk i Kurahove koji su severnije.

Jedan od njegovih savetnika, Ijan Gažin, rekao je danas agenciji Tass da su u toku “teške i brutalne borbe” i da su ruske snage zauzele položaje na jugoistoku i istoku grada Ugledara.

Portparol ukrajinske vojske za istočnu zonu, Sergij Čerevati, potvrdio je da u u toku “žestoke borbe”, ali je uveravao da su Rusi potisnuti.

“Neprijatelj pokušava da ima uspeh u tom sektoru, ali ne uspeva zahvaljujući naporima odbrane Ukrajine”, rekao je on za televiziju.

“Neprijatelj preuveličava svoj uspeh”, dodao je on i rekao da se neprijatelj povlači zbog gubitaka.

Ukrajinski zvaničnici rekli su ove nedelje da brojčano nadmoćna ruska vojska inenzivira napade na istoku, posebno oko Ugledara i Bahmuta. Bahmut je mesecima meta Rusije, uprkos teškim gubicima njenih snaga.

Ruske snage i trupe privatne paravojne grupe “Vagner” nedavno su zauzele Soledar, grad severno od Bahmuta, što je bio prvi uspeh posle više meseci i serije ponižavajućih gubitaka za Kremlj.