“Još jedno neverovatno dostignuće za ukrajinsko vazduhoplovstvo! Sinoć su branioci našeg neba oborili šest ruskih hipersoničnih raketa Kindžal i 12 drugih projektila”, napisao je Reznikov na Tviteru.

Raketa Kindžal jedno je od oružja koje je ruski predsednik Vladimir Putin hvalio da je “nepobedivo”, jer joj brzina omogućava da zaobiđe većinu sistema protivvazdušne odbrane.

Novinari Frans presa u Kijevu rekli su da su videli ukrajinsku protivvazdušnu odbranu u akciji i osvetljavanju noćnog neba kako bi uništila ruske rakete koje su gađale glavni grad Ukrajine.

Ukrajinske vlasti su početkom maja saopštile da su prvi put oborile rusku raketu Kindžal zahvaljujući američkom protivvazdušnom sistemu Patriot, dostavljenom Kijevu u aprilu.

Prema rečima ukrajinskog načelnika generalštaba Valerija Zalužnog, Rusija je napala Ukrajinu “sa severa, juga i istoka” hipersoničnim, krstarećim i balističkim raketama, kao i bespilotnim letelicama iranske proizvodnje.

Zalužni je rekao da su sve rakete oborene.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su tri osobe povređene.

Napad se dogodio nekoliko sati pre dolaska u Kijev kineskog izaslanika Lija Huija. On će tokom dvodnevne posete Ukrajini razgovarati o političkom rešenju sukoba.