Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, oni su do sada bili u bazi Bondstil kod Uroševca, u sastavu jedinica KFOR-a zaduženih za istočni deo Kosova.

Iz razloga koji nisu navedeni, oni se u Ukrajinu neće vratiti preko centralne Srbije i Madjarske.

Zelenski je još 7. marta naredio da se svi pripadnici ukrajinske vojske van granica vrate u tu zemlju, ali je iz komande KFOR-a prvobitno bilo najavljeno da će vod na Kosovu ostati da služi u toj misiji.

„Posle višenedeljnog odlaganja, teška situacija po ukrajinsku vojsku obesmislila je zadržavanje obučenog ljudstva van zemlje. Zato je jedinica Ukrajinaca iz Bondstila primila naredjenje da se vrati“, piše u tekstu.

Portal navodi da ostaje otvoreno pitanje kako će to biti realizovano – zemaljskim putem sa borbenim, terenskim i ostalim vozilima do Poljske ili Rumunije, ili avionom bez teže tehnike.

U Bondstilu u ukrajinskoj jedinici koriste se posebno modifkovana terenska vozila koja su za službu u KFOR-u izradjena u Lavovskom mašinskom i remontnom zavodu, na bazi Hamvija iz američke donacije.

Ukrajinci su 2011. godine dobili 40 vozila sa kabinom za dva člana posade i teretnom kabinom u koju može da se ukrca osam ljudi. Jedan prototip modifikovanog vozila sa balističkom zaštitom izradjen je u Mališevu 2012. godine, a zatim 2015. godine serija u Lavovu.