Deo glavnog grada Ukrajine ostao je bez struje i vode kao posledica udara, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Zvaničnici su takodje javili da su mogući prekidi struje u gradovima Harkov i Zaporožje.

Pogodjeni su i infrastrukturni objekti u Čerkasiju, oblasti jugoistočno od Kijeva, a eksplozije su prijavljene i u drugim delovima Ukrajine.

U Harkovu je prestala da radi podzemna železnica. Neki delovi ukrajinske železnice takodje su ostali bez struje, saopštila je Železnica.

Napadi su izvršeni dva dana pošto je Rusija optužila Ukrajinu za napad dronovima na njenu crnomorsku flotu na Krimu, poluostrvu koje je pripojila 2014. godine. Ukrajina je demantovala da je izvršila taj napad navodeći da Rusija loše rukuje sopstvenim oružjem. Moskva je zbog napada dronovima prekinula učešće u sporazumu o bezbednom prolazu brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka postignutom letos uz posredovanje UN i Turske.

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je danas da ruske snage nastavljaju da se bore sa civilnom infrastrukturom.

“Izdržaćemo. Generacije Rusa će platiti visoku cenu zbog svoje sramote”, rekao je Jermak.

To je drugi put ovog meseca da je Rusija izvršila baraž napada na ukrajinsku infrastrukturu. Slični napadi izvršeni su 10. oktobra posle eksplozije na Kerčkom mostu koji povezuje pripojeni Krim sa kopnenom Rusijom, za šta je Moskva optužila Kijev.