Kabinet premijera Izraela je medjutim porekao tu tvrdnju.

„Kad bih ja bio ti, mislio bih o životu mog naroda i prihvatio ponudu“, rekao je Benet Zelenskom u telefonskom razgovoru u utorak, izjavio je neimenovani zvaničnik za novinski sajt Vala (Walla) i Harec (Haaretz).

U izveštaju se ne navode detalji Putinove ponude, ali je ranije sajt Vala objavio da predsednik Rusije zahteva nezavisan region Donbas, ali ne i promenu režima u Ukrajini.

U drugim izveštajama se navodi da plan koji je Benet predstavio Zelenskom uključuje priznanje ruske aneksije Krima i priznanje Donjecka i Luhanska kao odvojenih entiteta, te promenu ustava Ukrajine da se izbaci posvećenost pridruživanju NATO.

Zelenski navodno nije dobro primio taj predlog.

„Benet je predložio predaju. Mi nemamo nameru da to učinimo“, rekao je ukrajinski zvaničnik za izraelske medije, a izvor u Benetovom kabinetu je ocenio da je sumnjivo da je taj zvaničnik čuo razgovor dvojice lidera jer se razgovaralo putem privatne linije.

Takodje je rečeno da je razgovor Beneta i Zelenskog bio pozitivan i da se razgovaralo o mogućnosti sastanka ruskih i ukrajinskih pregovarača u Jerusalimu i da izraelski premijer ima jedan cilj da se „zaustavi krvoproliće u Ukrajini i nepotrebne patnje“.

Izrael je imao dobre odnose s Ukrajinom i Rusijom i težio je da iskoristi tu poziciju da posreduje sporazumu, ali takodje da održi dobre veze s obe zemlje.

Medjutim, veze s Kijevom su trenutno napete jer je Benet izbegao da direktno optuži Rusiju za rat, iako je šef diplomatije Izraela Jair Lapid (Yair) to učinio.

Neimenovani zvaničnik je takodje navodno rekao da je Izrael zahtevao od Ukrajine da prestane da traži vojnu i odbrambenu pomoć jer bi to moglo da naruši nastojanja jevrejske države da posreduje i da ostane neutralna.

Ukrajina je više puta tražila od Izraela veću podršku od početka ruske invazije.

Izrael izbegava da se usprotivi Rusiji, koja ima vojsku u Siriji, gde izraelska vojska napada organizacije povezane s Iranom.

Za sada Zelenski nije impresioniran Benetovim naporima da posreduje i navodno je rekao da se premijer Izraela zadovoljava da bude poštansko sanduče za poruke izmedju Rusije i Ukrajine, a nema sopstvene predloge.

Predsednik Ukrajine navodno ima utisak da je Benet preuzeo ulogu posrednika u nastojanju da ne izabere stranu u ratu i ne naruši veze s Rusijom.

Zelenski je 25. februara zamolio Beneta da pokuša da pregovora o rešenju krize i premijer Izraela je prošle subote posetio Moskvu gde se sastao sa Putinom.

U medjuvremenu i druge zemlje poput Nemačke i Francuske takodje prenose poruke izmedju Rusije i Ukrajine i jasno i javno se protive invaziji za razliku od Beneta.

Po oceni ukrajinskog zvaničnika izraelska javnost mnogo više od svog premijera podržava Ukrajince.